sunnuntai 14. lokakuuta 2007

Mahtavaa analyysia

Tämän aamun Dagens nyheteriä lukiessa tuli pahemman kerran vedettyä kahvit väärään kurkkuun. Avasin lehden aukean, jossa oli iso juttu nuorten väkivaltaisuudesta Pohjoismaissa. Tanska johti tilastoa, mutta kriminologi Jerzy Sarnecki oli tullut siihen tulokseen, että "Suomalaiset ovat perinteisesti brutaalimpeja", mikä perinne kantautuu sisällissodastamme.

Entä jos sisällissota oli seuraus eikä syy? Minkä ihmeen takia ne jo muutama sata vuotta aikaisemmin ruotsalaiset lähettelivät suomalaisia sotilaita mitä kummallisimpiin maailman kolkkiin puolustamaan imperiumia, jos kerran väkivalta ei vielä silloin kuulunut perinteisiimme? Aika äskettäin luin, että joukot olivat usein vähällä ruoalla varustettuja, mutta paloviina kuuluu huoltovarusteisiin. Suomalaisten väkivaltaisuus on perinteisesti liittynyt alkoholin käyttöön, ja se tiedettiin Ruotsin vallan aikana mutta ei näköjään enää. 1800-luvulla Venäjä lähetti kasakoita pitämään järjestystä Etelä-Pohjanmaalle, kun meno oli niin villiä.

Arvioitaessa lausunnon loukkaavuutta hyvä harjoitus on laittaa sanan suomalaiset tilalle vaikka romanit tai arabit. Ruotsissa on tunnetusti laaja sananvapaus ja jos vielä lähdetään siitä, että tieteessä saa sanoa mitä tahansa, niin tuskin Sarnecki sanoistaan vastuuseen joutuu. Toivon kuitenkin, että lehdistöasiamies Yrsa Stenius kommentoisi asiaa. Tatu Vanhanen sentään kertoi, mihin tutkimukseen lausuntonsa perustaa, mutta Sarnecki vain leimaa meitä suomalaisia. Tieteentekijän esittämät loukkaavat kommentit tiettyä kansanryhmää kohtaan vaativat ainakin jutun julkaisijan oikaisun, Sarneckyn anteeksipyyntö olisi varmaan yhtä puolivillainen kuin hänen muutkin puheensa.

Muuten jutussa muista kansallisuuksista puhutaan eksaktimmin, puhutaan teini-ikäisistä ja nuorisoväkivallasta, vertailukohteina pääkaupungit ja mitattavina tietyt väkivaltaisuudeksi katsottavat tekijät, kuten aseen pitäminen mukana. Selvitys ei perustu poliisin eikä tuomioistuimen tilastoihin, vaan kriminologien tekemään kyselyyn.

Ei kommentteja:

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...