maanantai 6. lokakuuta 2008

Unelmatalo

Viikonloppuna vertailimme erilaisia talomalleja tavoitteenamme vihdoinkin päästä selville, millainen olisi unelmatalomme. Mökkitontti on vanha torpanpaikka, ollut asuttuna ainakin vuosisadan verran ja kaipaa somistuksekseen taloa. Mielikuvissamme siintää selkeälinjainen, koristelematon talo, jonka ikkunoista voi ihailla rantamaisemaa ja jossa on tilaa monenlaiselle tekemiselle ja olemiselle.

Talon suunnittelu tuntuu ylivoimaiselta tehtävältä. Luulimme jo olevamme loppusuoralla, teimme listan toiveistamme ja piirsimme omia luonnoksia, nimesimme pari hyvää valmistalomallia mahdollisiksi esikuviksi, mutta miten kävikään? Saimme luonnoksen, jossa oli karsittu useita toivomuksiamme, kuten iso keittiö, sen sijaan alakertaan oli piirretty kolme vessaa, neljäs yläkertaan. Meitä on kuitenkin vain kaksi. Julkisivu ei vastannut ollenkaan käsityksiämme rantaniityn laitaan sopivasta talosta.

Ihmeellistä, ettei omaa unelmataloamme ole vielä suunniteltu, vaikka haaveemme on tutkitusti juuri sellainen, mitä muutkin suomalaiset itselleen toivovat. On vaikea löytää taloa ilman katettuja terasseja, jotka varjostavat valoa ja peittävät maisemaa. Emme ole kiinnostuneita korkeasta olohuoneesta ja ikkunasta neljän metrin korkeudessa, haluamme päästä yläkerrassa ikkunan ääreen ihailemaan maisemaa ja lintuja. En halua kuljetella vaatteita ympäri taloa, vaan varastoida puhtaat vaatteet kodinhoitohuoneen lähellä olevaan vaatehuoneeseen. Mies haluaa verstaan teknisen tilan yhteyteen, kun omakotitalossa on aina jotain fiksattavaa.

Tiedämme kokemuksesta, että asua voi, vaikkei kotia olisi suunniteltu omien mieltymysten mukaan. Mutta jos on mahdollisuus välttää edes suurimmat harminaiheet asumisessa, miksi sitä ei tekisi?

4 kommenttia:

Virpi P. kirjoitti...

Juuri nuo testissä kuvaillut ominaisuudet kuuluvat minunkin unelmatalooni! Paitsi ei ehkä ruskea katto. Lehtien täysvalkoiset hohtavan steriilit ja kiiltävät unelmat miellyttävät vain harvoja.

Katettu terassi varjostaa paljon, siskoni talossa on sellainen. Vaikka olohuoneen pitkä seinä on yhtä ikkunaa, ei valoa tunnu tulevan tarpeeksi. Nykyisin kaikki olohuoneet ovat huikean korkeita, vaikeita sisustaa ja kuumia kesällä. Keittiö saattaa olla pimeä nurkka olohuoneen perällä. Kodinhoitohuone on usein pieni koppi saunan yhteydessä. Minä yhdistäisin sen myös makuuhuoneitten ja pukeutumistilojen läheisyyteen. Saisi suoraan viikata vaatteet kaappeihin.

Toivottavasti löydätte sopivan unelmatalon!

Anonyymi kirjoitti...

No rakennetaan tällainen!
ILY

-lea kirjoitti...

Katriina, siis sinäkin arvostat samoja asioita talossa. Alkuun kuvittelin, että olemme etsimässä jotain erikoista :)

Anonyymi, hyvä idea ;)

I.O.Rumdum kirjoitti...

Jaajaa, minä taas haluaisin taloni ympärille laajat, auringolta suojaavat terassit!:) Sattuneesta syystä!:)

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...