Olen huomioinut blogissani muutaman symmetrisen päivämäärän, nyt kun vietämme vähään aikaan viimeistä, täytyy kirjoittaa jostain tärkeästä asiasta. Viime viikolla osallistuin melko sattumalta tulevaisuudentutkimuksen metodein toteutettuun naisasiakonferenssiin, ja vaikutuin ajatuksesta "Naiset tulevaisuuden arkkitehteinä".
Millennia2015:n tavoitteena on antaa ääni heille, jotka sitä tarvitsevat ja varmistaa sen kuuluminen päätöksentekijöille. Keskeisiä arvoja ovat monikulttuurisuus ja avoin keskustelu. Millennia2015:n voima koostuu henkisestä pääomasta ja luovuudesta. Naiset ovat oikeuksien nauttijoita, erilaisten tulevaisuuksien rakentajia, muutoksen toteuttajia ja välittäjiä. Ajatuksena on, että naiset ja miehet tuovat molemmat omat kykynsä yhteiseen käyttöön, täydentävät toisiaan ja näin luodaan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia.
Viime viikon kokouksessa havaitsin, kuinka eri taustoista ja kulttuureista tulevat, eri koulutus- ja ammattialoja edustavat jäsenet luovat yhteistyössä osaamista ja uutta tietoa, kun heidän työtään tuetaan taitavasti. Pidin siitä, että äänessä olivat köyhempien maiden naiset ja myös miehet. Hyvässä hengessä käydyssä ajatustenvaihdossa heidän näkemyksensä saivat paljon huomiota.
Toimintaohjelmaan kuuluvien projektiesitysten käsittely oli tasokasta.Ensin esitettiin projekti-idea, sitä työstettiin yhteisessä ajatuspajassa, ja lopulta päätettiin jatkovalmistelusta. Monet olivat täysin käyttökelpoisia projektiaihioita, ja mikä parasta, naiset toteuttaisivat ne yhteisen joukkoälyn tuella. Esimerkiksi valtion budjettien arvioiminen naisnäkökulmasta toisi naisia tietoisemmiksi olemassaolevista resursseista ja niiden käytöstä. Samantyyppisessä esityksessä ehdotettiin, että naiset itse arvioisivat kehitysprojekteja, innovaatioita ja muita kehitykseen tähtääviä ohjelmia ja toimenpiteitä.
Projektiesitysten muotoilua ja eteenpäin viemistä pitäisi tässä vaiheessa edistää, selvittää toteutettavuutta ja viestittää projektien toteuttajien tukitarvetta. Tässäkin on vaarana, että naiset eivät saa käsiään yltämään taloudellisiin resursseihin asti, ja huomattava kehityskapasiteetti jää käyttämättä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti