maanantai 8. syyskuuta 2008

Ilonaihe

Vanhempi perheen nuorista miehistä sai tänään inssiajon läpi, joten on syytä juhlaan! Olin jo huolissani, aikooko hän käydä autokoulua loppuun laisinkaan. Eihän se mikään pakko ole autoa ajaa, mutta kun maksoin sen autokoulun. Meillä oli sopimus, että jos lapsi ei ryhdy tupakoimaan ennen 18-vuotispäiväänsä, niin autokoulu kustannetaan. Kiinnostus autolla ajamista kohtaan kuitenkin väheni ympäristötietoisuuden lisääntymisen myötä.

Poika kysyi, milloin hän pääsee ajamaan autollani. Verotussäännösten vuoksi hän ei saa ajaa Ruotsin rekisterissä olevaa autoani, ellen ole matkustajana. Lupasin tulla ensi viikonloppuna kyyditettäväksi. Verottajan pikkumaisuuden takia puolet, ehkä enemmänkin, vasta kortin saaneen kuljettajan ajonautinnosta häviää siihen, että äiti on mukana. Säännös tuntuu hölmöltä, meillä kun ei ole vähäisintäkään tarkoitusta jättää autoa Suomeen, että nuori polvi kavereineen pääsee viikonloppuisin kiertämään Mikkelin toria. On kuitenkin normaalia, että vanhemmat lainaavat joskus lapsilleen autoa, joten pitäisi tuosta määräyksestä voida vähän joustaa ilman että joutuu Suomen autoveroja maksamaan.

Enpä ole aikaisemmin autoverosäännöksiin törmännytkään, vaikka joitain keskustelupalstoja lukiessa tuntuu, että ne kuuluvat ulkosuomalaisuuden perusoppimäärään. Autot ovat Ruotsissa halvempia kuin Suomessa. Kun muutimme tänne myimme Suomen rekisterissä olleet autot ja ostimme uuden täältä. Nyt sitä tulee käytettyäkin, kun emme enää asu aivan keskustassa. Ruotsalainen liikennekulttuuri on varsin ystävällistä. Viime viikolla yritin kääntyä liikenneympyrästä tielle, joka ei jonkun esteen vuoksi vetänytkään. Olin jo ulkona liikenneympyrästä, mietin mitä teen. Laitoin kokeeksi pakin päälle, ja kuinka ollakaan, muut autoilijat antoivat tilaa ja odottivat, että peruutan takaisin liikenneympyrään ja jatkan matkaani. En kuitenkaan suosittele moista juuri kortin saaneelle.

6 kommenttia:

Virpi P. kirjoitti...

Enpä ole tuosta ennen kuullutkaan, nuori ei saa siis Suomessa ajaa tuota autoa ilman äitiä, mutta Ruotsissa saa?

Ajotaidolle tekee kyllä hyvää saada vapaasti lainata autoa alusta lähtien. Meillä isä halusi itse opettaa pojat ja molemmat ovat tähän asti selvinneet kolhuitta.

-lea kirjoitti...

Hei Katriina, meille tuo säännös tuli myös täytenä yllätyksenä, tytöt olivat jo kerran ehtineet tehdä kierroksen kylällä. Tottakai nuorten pitää saada ajaa heti kortin saatuaan, että oppivat autoa käsittelemään.

Anonyymi kirjoitti...

Ei voi olla totta! Meillä on ollut sama lupaus voimassa jo vuosia!:) Ja siltä näyttää, että tupakatta selvitään!:) Ja saattaa käydä meilläkin niin, että autoinnostus vähenee vähenemistään juuri tuon ympäristötietoisuuden myötä. Poika sanoi juuri eräänä päivänä, että taidanpa isona hakkia asunnon bussireitin varrelta. Huvittaa, että ihan samanlaiset jutut, toinen vain toisella puolella palloa ja pari vuotta ikäeroa!:)-ruu

-lea kirjoitti...

Ruu, jopas nyt sattui! Minä kun luulin tuon tupakattomuus-ajokortti-diilin olevan jotain itsekeksimääni:D

Aina yllättyy, miten samanlaisia ihmiset ovat eri puolella maailmaa. Aikansa lapsia...

Anonyymi kirjoitti...

Kylläpä kuullostaa niuhotukselta tuommoinen verosäännös. Kaikkea sitä kuuleekin.

-lea kirjoitti...

Krisu, sanos muuta, niuhotusta juuri.

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...