lauantai 2. toukokuuta 2009

Uudistuksia


Toukokuun alku muutti perusteellisesti ruotsalaista yhteiskuntaa. Eilen vihittiin Tukholman kaupungintalolla ensimmäiset homoparit. Avioliitto on tästä lähtien sukupuolineutraali. Aikaisemmin rekisteröidyt parisuhteet ovat kuitenkin edelleen voimassa rekisteröityinä parisuhteina ellei niitä pureta tai muuteta vihkimisellä avioliitoiksi. Erillinen parisuhteen rekisteröiminen ei enää ole mahdollista.

Toinen iso asia on omistusasumisen mahdollistuminen kerrostaloissa. Vieläkin jotkut pelkäävät uudistuksen seurauksia, kun asuntoja voi hankkia sijoitusmielessä ja niitä voi vuokrata edelleen kenelle tahansa. Vuokrat säilyvät säänneltyinä, joten kovin kannattavia sijoituksia asunnoista ei voi tulla.

Kuinkahan monta vuokra-asuntoa Suomesta katoaisi, jos yksityiset sijoittajat eivät saisi omistaa ja vuokrata edelleen asuntoja?

2 kommenttia:

Tukholman tyttö kirjoitti...

Tuo homoavioliitto-asia olikin tuttu, mutta tuliko täällä myös voimaan tällainen iso sensaatio kuin omistusasuminen!! Eli tosiaanko nyt voi asuntonsa vuokrata eteenpäin kysymättä naapureilta lupaa? Koskeeko tämä vain joitain tiettyjä ns. omistusasuntoja, varmaankin bostadsrätt on edelleen bostadsrätt?

-lea kirjoitti...

Hej Mari-Johanna, totta se on! Mutta kuka nyt uskaltaa ostaa itselleen asunnon, jos naapuriksi voi tulla kuka tahansa, vaikka hyresgäst :O Eli eiköhän bostadsrätt'ien asema ainoana "omistusasumisen" muotona säily. Olen huvituksella seurannut erilaisten uhkakuvien maalailua omistusasuntojen ympärille, asunto-yhtiöistä tulee epävakaita (ostabila), kun asuntoja voi vuokrata. Mutta ei asuntoja sijoitusmielessä kannata hankkia, koska vuokrat on sidottu käyttöarvoon.

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...