lauantai 8. toukokuuta 2010

Äidin päivä

Äitienpäiväviikonloppu kuluu kolean sateisessa Ruotsissa, mutta onneksi sisätiloissa Amnestyn vuosikokouksessa. Tänään pohdimme muun muassa, miten Sierra Leonen sisarosasto saisi poistettua maasta äitiyskuolleisuuden. Kansanuskomuksen mukaan kun nainen tulee raskaaksi, esi-isät alkavat kaivaa hänelle hautaa. Hauta peitetään kahden viikon kuluttua synnytyksestä. Jos siihen asti selviää hengissä raskaudesta ja synnytyksestä, henget eivät olekaan voittaneet.

Joka kahdeksas nainen kuolee raskauden tai synnytyksen yhteydessä Sierra Leonessa. Riskiltä suojautumiseen ei ole keinoja, eikä se aina edes kannata. Naiset ovat omaisuutta, perheen talous turvataan naittamalla tytär mahdollisimman nuorena, viis hänen elämästään. Myös tytön kannalta aikainen naimisiin joutuminen voi olla pienempi paha kuin jäädä perheen harmiksi ja ilman avioliiton suojaa. Karmein juttu tänään taisi olla maininta ympärileikkauksesta vahingollisena käytäntönä, jonka tekemättä jättämisen paljastuminen voi olla vielä vahingollisempaa. Jätän nyt kuitenkin yksityiskohdat vihaisen lapsenpäästäjän toimenpiteistä kertomatta.

Vaikka olen pinnistänyt lapseni maailmaan Mikkelin keskussairaalan puhtaanvalkoisten lakanoiden keskellä, en ole voinut välttyä sen tiedostamiselta, miten vaarallisia raskaus ja synnytys voivat olla sekä äidille että lapselle. Entä sitten, kun koulutettuja kätilöjä ei ole kuin päivämatkan päässä, ei puhtaita lakanoita, ei edes sänkyä. Entä kun äiti on silvottu, alaikäinen ja hiv-positiivinen? Näiden mietteiden keskellä en keksinyt parempaa tapaa mielen nostamiseen kuin shoppailla turvallisia alkuja uudelle elämälle Worldvisionin kautta. Onnea kaikille äideille, myös tuleville!

4 kommenttia:

June kirjoitti...

Huh, rankkoja aiheita. Joihin tietenkin haluaisi mahdollisimman pikaisen parannuksen. Toivottavasti jonain päivänä.

Iloista äitienpäivää kuitenkin!!

-lea kirjoitti...

Kiitos Bubble, äitienpäivä oli mukava, tosin hyvin vaihteleva, esim. auto ei aamulla lähtenyt käyntiin, piti kutsua tiepalvelu apuun. Mutta onhan tässä vielä Ruotsin äitienpäivä jäljellä ;)

-lea kirjoitti...

ps. vielä edelliseen, se minkä opin viikonloppuna, oli, että äitiyskuolemat eivät ole mikään kohtalo, vaan seurausta poliittisista päätöksistä. Monilla mailla on rahaa aseisiin, muttei äitiyshuoltoon, ja asioihin voi vaikuttaa esim. edellyttämällä kehitysavun ehdoksi tiettyjä poliittisia päätöksiä.

June kirjoitti...

Kiitos post scriptistä, enpäs olisi taas moista hoksannutkaan! Jotenkin aina ajattelee asioiden olevan niin monimutkaisia, että vaikuttaminen on käytännössä ainakin lähes mahdotonta. Mutta ehkä hyvä näin. Kenties niitä poliittisia päätöksiä voidaan sitten alkaa vaatia.

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...