maanantai 28. joulukuuta 2009

Viimeinen vai ensimmäinen valonpilkahdus?


Olen seurannut Iranin tapahtumia tänään sekä kansainvälisiltä uutiskanavilta että Suomen ja Ruotsin julkisen palvelun televisiokanavalta sekä lehtien nettisivuilta. Suomen tiedotusvälineiden vähäinen kiinnostus Iranin tilannetta kohtaan ja näkemys tilanteen vakavuudesta poikkesi muusta maailmasta.

Aamulla kaikkein vakavimpana tilanne Teheranissa ja muualla Iranissa näyttäytyi Al Jazeeran uutisissa, se näytti videota ja internetin vahvistamattomia tietoja opposition puolelta samoin kuin hallituksen kantoja. BBC ounasteli myös, ettei tilanne ole enää Iranin vallanpitäjien hallinnassa. Ruotsin TV-uutisissa tilannetta kommentoi itse Carl Bildt ja oli huolissaan. Suomessa vielä YLEn uutisissa puoli yhdeksältä kommentoimaan pyydetty Jaakko Hämeen-Anttila uskoi tilanteen jatkuvan entisellään. Hänen mielestään Iranin hallituksella on aitoa kannatusta eikä kyse ole mistään laajemman tyytymättömyyden ilmaisusta. Hän ei uskonut tilanteen myöskään heijastuvan naapurimaihin.

Myös suomalaisten lehtien nettiversioissa tilanne näyttäytyi suhteellisen rauhallisena. Kun Dagens Nyheter kuvaa Teheranin tapahtumia useilla otsikoilla, ja tuo sekin Carl Bildtin huolestuneisuuden tilanteesta esille, Helsingin sanomat kertoo veristen protestien vieneen opposition edustajia putkaan, antaa hajatietoja tilanteesta, muttei pyri syvempään analyysiin.

Mutta kun nyt nyt muutama tunti uutisten jälkeen menin tarkastamaan YLEn nettisivuilta, mitä se Hämeen-Anttila sanoi, tilannetta kommentoimaan on löytynyt Suomen Teheranin suurlähettiläs. Hän sanoo mielenosoitusten luonteen muuttuneen. Hämeen-Anttilan näkemyksiä ei löydy mistään, näinköhän unta? Kun ne kommentitkin tuntuivat niin epätodellisilta. MTV3:n uutiset eivät mainitse koko Irania.

Kun putkat ja vankilat alkavat täyttyä poliittisista vangeista, ja kansa mielenosoittijia vastaan ammutuista laukauksista huolimatta lähtee kaduille, ei kyse voi olla hajatyytymättömyydestä. Iranin ajautuminen sekasortoon vaikuttaa sekä lähialueisiin että koko maailmantalouteen öljyn hinnan noustessa. Kansainvälisellä yhteisöllä on käytössään vain huonosti toimivia menetelmiä tilanteen rauhoittamiseen, Iranin hallituksella on vain erittäin huonoja menetelmiä, joskin toimivia.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hui, pelottavaa........

Olen huoannut että Suomen tiedotusvälineissä harrastetaan sellaista "vesittämistä" aika usein. Ehkä se johtuu suomalaisten yleisestä suhtautumisesta asioihin tyyliin "turha tässä hötkyillä, katotaan kuin käy" tai sitten "asia ei varsinaisesti meille kuulu" (mikä tuntuu kyllä käsittämättömältä, mutta toimitustyöläisethän tässä ovat ne jotka valkkaavat "asiantuntijat" ja kirjoittavat uutiset, ehkä ulkoministeriössä oltaisiin paljon huolestuneempia, jos joku heiltä asiasta kysyisi??)
-ruu

-lea kirjoitti...

Moi Ruu, tervehdys vuosikymmenen viimeisiin päiviin sinne toiselle puolelle palloa :)

Ehkä siinä on jotain perua vanhasta "puolueettomuudesta", viimeiseen asti odotetaan, ettei tarvitsisi reagoida saati ottaa kantaa. Tuntuu että kaikkineen ulkomaailman asioita seurataan aika vähän, ja koetaan, etteivät muiden maiden asiat kuulu meille. Mutta ainahan niistä tulee seurauksia, Iranilaisia pakolaisia tulee varmaan lisää, ja jos valta vaihtuu, sitten lähtevät uskonnolliset johtajat.

Anonyymi kirjoitti...

Jee, jee, just noin minäkin mietiskelin mutta sinä sen sanoiksi pistit. Ei muuten ole täälläkin kohuttu Iranista vaikka ei "puolueettomuus"paineita olekaan...
-ruu

-lea kirjoitti...

Vai ei Iranin tilanne heilauta uutisvälineitä Australiassakaan, sielläkin ollaan pragmaattisia? Edelleen Hesari jatkaa Iranin hallintoon kallellaan olevalla tiedotuslinjalla, hallituksen kannattajat vyöryivät kadulle ja polttivat Britannian ja Yhdysvaltain lippuja. Joku jo kyseli, mistä ne saavat niitä lippuja...

Anonyymi kirjoitti...

Luin lehdestä, että Ison-Britannian konsulaatista oli tuettu Iranin opposiota virallisesti ja nyt Englannin valtakuntaa uhataan läpsäistä lärviin. Saa nähdä mitä tosta tulee.
Tietoni perustuvat pääasiassa vain paikalliseen Hesariin mikä ei ole mitenkään erinomaisen hyvin toimitettu lehti.
-ruu

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...