Jos Saabin puolustusteollisuus vielä elättelee toiveita tilauksista, autoteollisuuden viimeiset kuulumiset eivät avaa näköaloja. Toivottavasti Suomen televisiossa nähdään Ruotsista häiden lisäksi hieno dokumentti Kraschen. Se kuvaa kolmen tunnin ajan ihmisiä, joiden elämän tukijalkana on ollut työpaikka autojen valmistuksessa, myynnissä tai huollossa. Pikkuhiljaa tietoisuuteen tunkeutuu uhka työpaikan menetyksestä, mikä monelle toteutuu samalla kun uutisissa esitellään pelastajaehdokkaita toinen toisensa jälkeen. Huikea dokumentti ajasta ja sen kokemisesta, kuinka talouskriisi ravistelee autoteollisuuspaikkakuntia, ja miten ihmiset yrittävät tarttua hädissään kaikkiin oljenkorsiin.
Suomessa sama tarina on kerrottu metsäteollisuudessa, työpaikkoja on hävinnyt lopullisesti eikä vanhaan ole enää paluuta. Onko parempi odottaa, että tulee joku pelastaja ja toiminta jatkuu ennallaan, vai lähteä aikailematta hakemaan korvaavia työpaikkoja uusilta aloilta? Ruotsin autoteollisuuden alasajossa yhtä tehtaalla työskentelevää kohti työnsä menettää kaksi työntekijää palveluissa ja alihankkijoilla. Korvaavien työpaikkojen löytyminen yhden toimialan varassa elävällä paikkakunnalla on pitkän etsimisen takana. Ehkä ruotsalaisten kohtalotovereiden tien näkeminen liukuhihnan äärestä työnhakukonsultin asiakkaaksi antaisi arvokasta vertaistukea monelle suomalaiselle.
Ruotsin ja Suomen taloustilannetta vertaillaan, ja moni hyvä uutinen Ruotsista on ylittänyt uutiskynnyksen. Ruotsin talouden menestyksestä on kiitetty omaa valuuttaa, joka mahdollistaa itsenäisen rahapolitiikan. Täällä on nyt yli 400 000 työtöntä, työttömyysprosentti on 8,3. Suomessa työttömyysaste lähenee jo yhdeksää prosenttia. Kun koko euroalueen työttömyys on 10 prosentissa, Ruotsin voi arvella hieman hyötyneen omasta valuutasta talouskriisissä, mutta rakenteellisiin ongelmiin siitä ei ole ollut apua. Autoteollisuuspaikkakuntien ahdinko on syvä, vaikka Tukholmaa kiillotetaankin kuninkaallisten häiden edellä.