lauantai 8. huhtikuuta 2017

Tukholman isku

En ole pitkään aikaan kuvitellut olevani erityisen turvassa. Tässä iässä on jo ehtinyt nähdä, että joskus vain on väärässä paikassa väärään aikaan ja joku toinenkin voi olla samaan aikaan samassa väärässä paikassa, väärässä tilassa, väärin ajatuksin, eikä mikään pelasta.

En kuvittele, etteikö juuri minun kohdalleni voisi sattua joku käsittämätön onnettomuus. Niitä on sattunut  niin lähelle. Jos jollekin toiselle voi sattua, niin miksei minullekin. En kuvittele, että omalla toiminnallani voisin estää vääjäämättömiä tapahtumainkulkuja, enkä kuvittele, että kaikki olisi ennalta estettävissä.

Keskustelu Ruotsin vaarallisuudesta on saavuttanut joskus psykedelisiä ulottuvuuksia. Oikeastaan pidän ihmeenä, että väkivallan keskeltä Ruotsiin paenneet pakolaiset muuttuvat väkivallattomiksi niin suuressa määrin. Kuitenkin monien elämässä väkivalta on hallinnut niin paljon, että sitä välttääkseen on pitänyt matkustaa kauas. Eikä elämän ankaruus ole läheskään kaikkien kohdalla hellittänyt, vaikka on lämmin koti ja pehmeä sänky. Mutta väkivaltarikollisuus Ruotsissa on vähentynyt 1990-luvun alusta aina viime vuoteen asti.

Mutta olen myös ollut viereisessä korttelissa, kun perjantai-illalla kaksi miestä murhattiin teloitusluonteisesti Södermalmilla. Näin poliisiautojen siniset valot, ja ihmettelin, mitä on tapahtunut. Edelleenkään monien vuosien jälkeen tekijää ei ole löydetty. Uhrit olivat afrikkalaistaustaisia, ja tarina kertoi, että kyseessä oli välienselvittely.

Ruotsi on yksi suuri sopimus, jossa kaikki tulevat toimeen keskenään. Jos eivät tule, tarvitaan välien selvittelyä, ja se on taas heidän keskinäinen asiansa. Etenkin silloin virallinen Ruotsi hiljenee, kun ne toiset, ne muualta tulleet, selvittelevät välejään.

Tänään on tieto pidätetystä, 39-vuotiaasta rakennustyöntekijästä Uzbekistanissa. Hän ei siis tullut sotakentältä, taistelemasta Daeshin riveissä, vaan ihan vain totalitaarisesta diktatuurista. Rakennustelineillä Ruotsissa kiipeilee monia entisen keskiaasialaisia, ja heitä on myös kaikkialla Venäjän työmailla. On ennenaikaista arvioida ovatko Pietarin ja Tukholman iskut yhteydessä toisiinsa, mutta ainakin huomion kiiinnittäminen Keski-Aasiaan on välttämätöntä.  Ikänsä puolesta Tukholman epäilty on voinut osallistua jo moniin sotiin, nähdä ja tehdä väkivaltaa.

Uzbekistania tunnen monestakin syystä, mutta silti tiedän siitä liian vähän.  Eniten asiaa on tullut kirjoituspöydälleni tutkiessani yritystoiminnan ihmisoikeuskysymyksiä ja erään ruotsalais-suomalaisen valtionyhtiön toimintaa, mutta muistan myös asiakkaaltani joskus kuulleeni niin karmaisevan jutun  samaisen valtion toimista, että sana ´roistovaltio´ tuntui ainoalta oikealta luonnehdinnalta.

Tämä isku ei nyt ollut keskinäinen välienselvittely, vaan isku. Tekikö tekijä sen saadakseen varmistettua elatuksen kotimaassaan asuvalle perheelleen? Kuka hänet ohjeisti, kuinka laaja verkosto on liikkeellä? Nyt ei tapahtunut niin kuin  muissa vastaavissa iskuissa, tekijää ei ammuttu kuorma-auton koppiin. Jos näin olisi käynyt, kyseessä olisi ollut eräänlainen itsemurhaisku.

Tekijän harhailua Märstan ostoskeskuksessa ei varmaan ollut suunniteltu. Aivan kuin teon suunnittelijat eivät olisi varautuneet siihen, että tekijä pakenee elävänä paikalta, ja tunnustaa teon samantien. Ruotsin poliisi toimi niin tehokkaasti kuin voi kuvitella, varotoimet tehtiin aivan tappiin asti, mikä on kunnioitettavaa. Tavallisesti kriisitietoisuus nousee Ruotsissa viiveellä, nyt oltiin tapahtumien tasolla.

Samalla tuli näkyväksi, että Ruotsin poliisi pystyy toimimaan. Olisiko yhtä suurilla varotoimilla saatu kiinni ne useat edelleen vapaana kulkevat tappajat, ne Götakadun murhaajat, Malmön ampujat? Selvittämättömien rikosten määrä Ruotsissa on suuri. Ruotsi on tähän astikin ollut kaikkea erittäin turvallisesta erittäin turvattomaan, riippuu siitä kuka puhuu.

2 kommenttia:

Helga von Köchel-Verzeichnis kirjoitti...

Tämä on järkyttävä tapaus, joka on pysähdyttänyt meikäläistä enemmän kuin aiemmat vastaavat tapaukset. Ruotsalaiset ovat melkein kuin oma kansa, Tukholma melkein kuin omassa kotimaassa. Tukholmalainen, syntyperäinen ruotsalaispelikaverini laittoi FB:hen viestin, että on turvassa. Vastasin viestii siten kuin olen jo pitkään ajatellut: hyvä, että olet turvassa - tapahtuma ei tullut yllätyksenä, sköt om dig! Luulen, että jokainen meistä on ollut varma, että tälläinen tulee. ...mutta eihän nyt sentään Helsingissä kuitenkaan. Näin me ajatellaan, mutta näin se ei ole.

Seurasin televisiosta puoliksi sattumalta SVTWorldin lähetystä, jossa myös poliisin tiedotustilaisuus tuli suorana lähetyksenä. Ruotsin poliisi varmasti tekee kaikkensa ja poliisiylijohtaja (?) oli kovin vakuuttava painottaessaan, että Ruotin poliisi pystyy vastaamaan haasteeseen, on luotiliivit ja parittain kuljetaan jne. Kun lähipiirissä on nuori poliisi, niin tuo tuntui ihan Suomeen asti rauhoittavalta tiedolta. Mutta toinen puoli aivostoani (se realistinen) sanoo, että niille ihmisille, jotka obvat täysin järjestäytymättömän yhteiskunnan kasvatteja ei tuokaan vakuuttelu tarkoita yhtään mitään. Heidän ajatuksensa liikkuvat aivan muissa sfääreissä. Hirveä sanoa, mutta näin se on, jos on realisti.

Olen seurannut ruotsalaista mediaa ja ruotsalaisten fb:ssä käymiä keskusteluketjuja maahanmuuttoasiasta. Onpa siitä itselläkin joku kokemus, tosin vuosikymmenten takaa. Mummu sairaalassa katsoi vieressäni seisonutta afrikkalaistaustaista kollegaa ja sanoi: "Om man bara sku` få dö hemma i Sverige." Hän luuli olevansa ulkomailla petissään. Minäkin suomalainen.
Kuitenkin on lohdullista nähdä Ruotsin television tietovisoja, joissa nimensä ja ulkonäkönsä perusteella täysin ruotsalaistuneet (ehkä jo 2. polven maahanmuuttajataustaisia) ovat ripirinnan vastaamassa tietokilpailukysymyksiin. Joskin erilainen tausta vieläkin lyö heitä vastaan: Abrahim ei tiennyt Sarah Leanderia, enkä ihmettele. Toiseuden tunne kulkee varmasti vielä kolmanteenkin sukupolveen.
Yhtä kaikki: supportoikaamme muualta tulevia, mutta älkäämme niitä, jotka ovat pahalla asialla Pohjoismaihin tulleet! Mutta mistä voimme erottaa kuka kukin on? Osa viimeisimmän tulija-aallon muukalaisista ei omistanut minkäänlaisia henkilöpapereita. Mistä tiedämme keitä he ovat ja millä asialla liikkuvat? Tätä mietitään monessa kodissa, mutta tästä ei uskalla puhua. Toiset ahdistuu, toiset kaivaa rasistikortin, toiset sanoo että kaunis päivä tänään ja vaihdetaan puheenaihetta. Mutta vaikeneminen tunnetusti kasvattaa höyryjä pyttyihin. Mikrin johtaja Nerg sanoi viikko pari taapäin jossakin radiohaastattelussa, että syksyn 2015 virtaus suomeen johtui siitä, että Irakissa oli kulkenut some-huhu, jonka mukaan Suomi ei ole EU-maa, joten oleskeluluvan saa helpommin. Tämä kuvastaa sitä, minkälaisia voimia vastaan Pohjoismaissa taistellaan. Kukaan ei voi varmaksi sanoa yhtään mitään mihinkään suuntaan, eikä huomisesta tiedä kukaan. Tämä realiteetti räjähti nyt silmille Tukholmassakin järkyttävin seuraamuksin.

Mutta kuten Ruotsin statsminister sanoi: elämä jatkuu, eikä elämäntapaamme muuteta näidenkään tapahtumien edessä.
Tällä mennään! Styrka till!

Mvh Helga

Anonyymi kirjoitti...

Hejsan Helga, Nyttenkin kaveri oli jo Säpon listoilla, ei sinne moni joudu. Radikalisoituminen on voinut tapahtua vasta Ruotsissa, joten historia ei kerro kaikkea. Hiljaiset laskunsa ajallaan maksavat, niin on Britanniassa luonnehdittu vaarallisimpia ääritekojen tekijöitä, vaikka viimeisin olikin jonkun lajin väkivaltarikollinen syntyperäinen britti. Ihmisellä täytyy siinä ympäristössä ja sillä hetkellä olla joku yllyke. Jos tausta selittäisi sen kuka ryhtyy ääritekoihin, niiden estäminen olisi helppoa. Näin elämässäni muutaman hurjista oloista tulleen tavanneena olen täysin vakuuttunut, että huomio pitää kiinnittää ääri-ideologiaan, väkivaltaisiin ajatusmalleihin ja verkostoihin. Niin kuin tämän kohdalla oli tehtykin, uhka-arvio vain meni pieleen. Mutta Ruotsin poliisi on muuten pärjännyt hyvin tässä tilanteessa, se antaa toivoa. Kram Lea

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...