tiistai 5. tammikuuta 2010

Pala Turkkia lattialla


Posted by Picasa

Joulun alla kävimme viikonloppulomalla Istanbulissa. Kaupunki oli minulle ennalta tuntematon ja sitä se on edelleen. Syksyn töiden ja pienen sairastamisen jälkeen hotellin sänky veti puoleensa enemmän kuin kaupungin tuhannet nähtävyydet. En muista milloin ja missä olisin nukkunut paremmin ja enemmän kolmen päivän aikana kuin Istanbulissa. Tärkeimmät nähtävyydet olivat kävelymatkan etäisyydellä, mutta vain Hagia Sofiassa jaksoimme käydä. Niin väsynyt en sentään ollut, etteikö jalka olisi noussut kepeästi kun suuntasimme keramiikka- ja mattokauppoihin tekemään pieniä sisustushankintoja tulevaan taloomme.

Istanbul ei kuhissut turisteja, pikemminkin se huokui Orhan Pamukin Istanbul-kirjassa kuvailemaa surua. Televisiouutiset viestivät Turkin ikuisuusongelmasta, kurdeja tukeva puolue oli kielletty ja mielenosoittajat raivosivat Erbilin kaduilla. Jossain päin suurta maata oli tapahtunut kaivosonnettomuus, ja naiset sortuman reunalla odottivat tietoja uhreista ja eloonjääneistä. Istanbulin taivas oli harmaa ja vettä satoi virtanaan, tuuli riepotti sateenvarjoja ja kostea kylmyys tunki vaatteiden läpi. Turkin EU-jäsenyys siirtyi mielessäni vuosisadan päähän.

Olimme jo ehtineet tutustua moneen mattokauppiaaseen, kunnes matkan viimeisenä aamuna kohteliaisuudesta katsastimme vielä yhden kaupan valikoiman. Olimme kiinnittäneet huomiota kauppiaan asiakashankintaan, vaikka yhtään asiakasta emme hänen liikkeessään olleet nähneet. Mies oli seissyt joka päivä aamusta myöhäiseen iltaan ohi kulkiessamme ulsteri päällä ja lierihattu korvilla kauppansa oviaukossa suojassa sateelta , kumartanut ja vähäeleisesti kutsunut käymään sisään liikkeeseen. Ei turistien perään huutelua, kansallisuuden utelua tai suomen kielen fraasien harjoittelua. Hiljainen Istanbulin talven ja turistikadon uhmaaminen alkoi näyttää sankarilliselta.

Menimme liikkeeseen, vaihdoimme tavalliset "emme varsinaisesti ole ostamassa mitään, mutta mielellämme katsoisimme mitä teillä on" ja "tervetuloa, tulkaa vain katsomaan, ei tarvitse ostaa mitään, just look". Istuimme penkille, saimme teelasit käteen, ja show alkoi. Esitimme minkälaisesta matosta ehkä pitäisimme, ja liikkeen alaikäinen apupoika Murat nosteli mattoja lattialle. Saimme taas kuulla kuinka monta solmua matoissa pitää olla, miten ne pitää olla tehty, ja varoituksen, että moni myy afganilaisia ja kiinalaisia mattoja turkkilaisina, mutta hänen mattonsa ovat Turkista.

Mattojen maailma on mielenkiintoinen. Itse ihastuin eniten kirjottuihin mattoihin, kelimeihin, ja mieli halajaa palata Istanbuliin hakemaan se muita kauniimpi antiikkinen yksilö, jossa on ainutlaatuisen upean värit. Hereke-mattoja, niitä kaikkein kalleimpia, tuotiin myös näytille. Eri seutukunnilla on omat mattoperinteensä, kuviointi ja värit sisältävät oman symboliikkansa, ja oma lukunsa on taito ja tekniikka, millä mattoja tehdään.

Mattojen esittelyn kulku on aina sama ja jossain määrin hämäävä. Ensin valitaan katsottaviksi läjä mattoja, ja niistä raakataan pois vähemmän pidetyt. Sitten vertaillaan pareittain jäljelle jääneitä. Riippuu alkuperäisestä otoksesta, jääkö käsiin mieleinen matto tai vain vähiten huono vaihtoehto. Hintaneuvottelu alkaa myyjän hintapyynnöllä, johon sitten annetaan vastatarjous. Jos siinä vaiheessa ei ole tippaakaan kiinnostunut esillä olevasta matosta, kannattaa lyödä pöytään sikamaisen alhainen tarjous. Keskustelu loppuu siihen paikkaan, myyjä loukkaantuu ja asiakas suorastaan ajetaan ulos.

Nyt ajankohta edisti kaupantekoa. Jos halusimme maton ostaa ennen lentokentälle lähtöä, se oli ostettava nyt. Myyjä taas oli väsynyt sateeseen ja lamaan, ja halusi sinä maanantaiaamuna uudenlaisen alun koko viikolle. On tärkeää, miten aamu alkaa, se määrää tapahtumien suunnan sinä päivänä, kenties siitä eteenpäin. Pinosta löytyi mieleinen matto. Tällöin saimme jo toisen lasin teetä, ja pienen neuvottelun jälkeen pääsimme yksimielisyyteen matosta ja hinnasta. Olisihan saman voinut tehdä netissäkin, mutta ei se tunnu samalta kuin ostaminen aidolta istanbulilaiselta mattokauppiaalta. Matto myös kuljetettiin sovitusti Suomeen, tosin tullikin otti vielä omansa. Voisikohan sitä Turkin EU-jäsenyyttä vähän kiirehtiä?

6 kommenttia:

Kuukki kirjoitti...

Oi kannattaa mennä Istanbuliin kesällä, siellä on ihanaa. Mutta ehkä silloin matto-ostos ei olisi niin mieleenpainuva kuin nyt teillä. Minulla on matto vielä hakematta Istanbulista...

-lea kirjoitti...

Hei Kuukki! Mukavaa että kävit ja kommentoit mattokauppaa, kävin jo blogissasi ja sieltä löytyi paljon kivaa ja mielenkiintoista :)

Olisi kyllä ihanaa päästä uudestaan Istanbuliin hyvällä säällä. Linkitän vielä mattokauppiaani osoitteen blogiin, kun vain löydän sen. Voit käydä katsomassa vieläkö hän seisoo kauppansa ovella, kun lähdet omaa mattoa hakemaan...

I.O.Rumdum kirjoitti...

Istanbul on toistaiseksi maailman kaupungeista se johon en halua koskaan enää palata. Olin siellä muutaman päivän lomalla joskus 80- ja 90 lukujen vaihteessa. Miesten käytös oli törkeää. En ole missään maassa kokenut sellaista. Lähin mihin voisin verrata oli Kairo, mutta siellä (nuorta) naista kohdeltiin asiallisesti kaikkialla. Istanbulin basaareissa kourittiin jatkuvasti, vaikka kuljin miehen kanssa. Päätin silloin, ettei ikinä enää Istanbuliin. Se päätös on ollut toistaiseksi helppo pitää:)
Mutta jotkut turkkilaiset matot ovat kyllä ihania, täytyy myöntää.

-lea kirjoitti...

Ilmeisesti ikä ja ulkonäkö vai oliko se tuo melkein turkkilaisen näköinen mies, joka suojeli, kun mitään asiatonta käytöstä ei joutunut sietämään. Liikuin jopa yksin basaarialueella ja kävin liikkeissä, ja madamille oltiin niin kohteliaita että :) Jotain hyötyä tästä vanhenemisesta.

Anonyymi kirjoitti...

Jep, mutta miksen kokenut vielä vähän nuorempana vastaavanlaista kohtelua Kairon basaareissa? Silloin liikuin vielä tyttöporukassa ja meitä kaikkia kohdeltiin tosi hyvin.
Ikuinen mysteeri.

ruu

Anonyymi kirjoitti...

Sas se! Egyptissä on kyllä palvelualoilla erittäin kehittynyt kulttuuri, ja turismillakin on vankat perinteet. Sieltä meille ainakin on jäänyt mieleen joka paikasta henkilökunnan hyvä käytös ja ystävällisyys, ainoa mistä kaikki suomalaiset eivät pitäneet, oli aamiaisella ystävällinen hyvän huomenen toivotus venäjäksi ;) Me tosin saimme jotkut oppimaan sanomaan huomenta.

-WSE, joka haaveilee vielä pääsevänsä Assuanille

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...