keskiviikko 23. tammikuuta 2008

Jetlaakissa

Shoeless Joe Jackson - sopupelejä jo vuodesta 1919

Blogeissa on viime päivinä keskusteltu ekoteoista, minä olen tehnyt sillä aikaa ekomokan. Kävin Amerikassa. Lentomatkoja, autoilua, kertakäyttöastioita, kuluttamista enemmän kuin näinä aikoina on luvallista. Yritän keventää omaatuntoa puolustelemalla, että olisivathan ne koneet nousseet ilmaan, vaikka minä olisin jäänyt mittailemaan näitä Tukholman katuja. Onneksi voin sovittaa rikokseni maksamalla 4,2 tonnin hiilidioksidipäästöistä vapaaehtoisen päästömaksun, kahden hengen edestakaiselle lennolle tulee lisämaksua noin 40 euroa.

Perillä Etelä-Carolinan Greenvillessä huomasimme koko valtakunnan mielenkiinnon kohdistuvan seutukuntaan lauantain esivaalien vuoksi. Eniten kuhinaa herätti republikaani Mike Huckabeen vierailu teknilliseen oppilaitokseen, pieneen kristilliseen kouluun, jonne ryntäsi myös maailman mediaväki CNN:stä alkaen. Entisen pastorin ultrakonservatiiviset arvot herättävät amerikkalaisissa yllättävän voimakasta vastakaikua, vaikka sielläkin todellisuus on jotain muuta kuin kehdosta hautaan miehen ja naisen välisen avioliiton kannattamassa ydinperheessä elämistä. Talous laahaa kaukana tavoiteluvuista ja sota jatkuu, siksi uskonnolliset liikkeet vetävät väkeä rukoushuoneisiinsa. Sunnuntaina kirkkojen parkkipaikat olivat järjestään täynnä ja ovi kävi, Suomessa ei samanlaista tungosta nähdä kuin jouluaattona.

Suunnittelin Huckabeen mainoskyltin pihistämistä tienvarresta vitsikkääksi tuliaiseksi perheen innokkaasti vaaleja seuraavalle nuorisolle, mutta ainut saatavilla oleva kyltti oli Hillaryn, rauhallisella omakotialueella kadun varressa. Jätin sen paikoilleen, koska sitä tarvitaan. Demokraattien esivaali Etelä-Carolinassa on vasta ensi viikonloppuna. Obama on vahvoilla omalla alueellaan etelävaltioissa, eikä Hillarylla ole mitään menetettävää, joten vaalikeskustelutkin olivat jo alhaisella tasolla. Obama vetosi toimintaansa köyhien hyväksi Chicagossa, kun Hillary kääri rahaa asianajajana. Alhaiseen vetoon Hillary vastasi nostamalla esille Obaman saaman vaalirahoituksen slum landlord'ilta, siis vuokranantajalta, joka kiskoo vuokria asumiskelvottomista läävistä. Edwards onnistui kääntämään tilanteen hyväkseen kauhistelemalla johtokaksikon keskustelun tasoa.

Paikalliset tuttavat kyselivät, seurataanko Ruotsissa ja Suomessa Yhdysvaltain vaaleja. Täällä Dagens Nyheteriä seuraamalla saa varmaan paremmin tietoa ehdokkaista ja vaaleista kuin Washington Postista. Tulin ehdottaneeksi, että kaikkien maailman asukkaiden pitäisi saada äänestää näissä vaaleissa. Pöytäseurani pyysi minua nimeämään oman ehdokkaani, niin hän käy sitten äänestämässä puolestani. Häkellyttävä tarjous. Pelkäsin keskustelun luisuvan liian kauas smalltalkista, joten en rohjennut kysyä, aikooko hän äänestää republikaanien vai demokraattien ehdokasta. Demokraatin valinta olisi ollut helppo. Vaikka Edwards on ehkä paras ehdokas, olisin naisten välisen solidaarisuuden osoituksena pyytänyt äänestämään Hillarya. Mutta republikaanin valinta, mistä ymmärtääkseni oli kyse, vaikutti heti mahdottomalta tehtävältä. Niin jäi sekin vaikutusmahdollisuus käyttämättä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, Amerikan presidenttikisan esivaalit ja nimenomaan Mike Huckabeen mielipiteet ovat tuoneet mielenkiintoisia sanoja suomen kieleen. Kun Huckabee voitti Iowan esivaalit, Ylen uutisissa kerrottiin hänen voittaneen arvokristittyjen äänillä. Jäin pohtimaan millaisia ovat arvokristityt. Ymmärrän mitä merkitsee arvometalli - sehän on metalli, jolla on arvoa enemmän kuin toisella metallilla. Samoin arvoasunto - sehän on asunto, jolla on rahallista arvoa enemmän kuin toisella. Tuon logiikan mukaan arvokristitty on arvokkaampi kuin joku toinen kristitty. Sanan käyttäjät panevat Raamatun opit uusiksi, sillä tuon sanan mukaanhan kaikki eivät olekaan samanarvoisia Jumalan edessä.

Helsingin Sanomien toimittaja Pekka Mykkänen pani vielä Yleä paremmaksi kirjoittaessaan Huckabeesta todeten "Muista kuin arvokonservatiivisista evankeliskristityistä vain 14 prosenttia antoi hänelle äänensä". Todellinen sanahirviö tuo arvokonservatiiviset evankeliskristityt. Millaiseen suomen kielen muotoon kääntynee Amerikassa käytössä oleva sana valuevoters, jota Huckabeen kannattajat käyttävät. Arvoäänestäjät! Siinä olisikin oiva sana Suomen poliittisille puolueille vaalitaisteluun.

Liekö niin, että uusi sana otetaan käyttöön ajattelematta sen sisältöä. Sana arvokristitty esiintyy nyt myös Suomen kirkollisessa keskustelussa.

-lea kirjoitti...

Hei, kiitos tuon näkökulman nostamisesta keskusteluun. Eilen ihmettelin samaa asiaa eri yhteydessä, kun joku oli tehnyt oikeustieteellisen väitöskirjan, jossa hän ymmärtääkseni operoi käsitteellä "tunnustuksellinen kristitty". Haastateltava naispappi yritti yskiä, että ei voida sanoa, ettei hän olisi tunnustuksellinen kristitty. Jos tuota käsitettä väitöskirjatasolla käytetään, niin sieltä pitäisi myös löytyä mitä käsite pitää sisällään ja mihin se perustuu.

Näillä etuliitteillä on hauska leikkiä, puhumme äärimuslimeistä mutta emme äärikristityistä. Arvokonservatiiveista voitaneen johtaa arvoliberaali ja arvoradikaali, kummassakaan jälkimmäisessä arvo-etuliite ei tuo mitään lisäarvoa noille käsitteille, enemmänkin laimentaa niitä, siksi niitä ei kai käytetäkään.

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...