perjantai 14. maaliskuuta 2008

Taivaan lintuja katselemaan

Olemme hankkineet malarialääkkeitä, hyttysmyrkkyjä ja aurinkovoiteita, ottaneet rokotuksia ja etsineet maastonvärisiä vaatteita, maanantaina lähdemme Gambiaan. Muiden lääkkeet ja rokotukset ovat kunnossa, minulle vain annettiin ehdoton kielto ottaa keltakuumerokotus. Enpä ollut moista ajatellut, ja suunnitelmissa on vielä retki Senegaliin, jonne ei saa matkustaa ilman rokotusta. En halua toista kertaa saada hyönteisten levittämää tautia, siksi kaikki varotoimet hyttysten pistojen estämiseksi otetaan käyttöön. Tietysti voisi ajatella, ettei salama iske kahta kertaa samaan paikkaan.

Alunperin olimme varanneet matkan Keniaan ajatuksena rantalomaa Mombasassa ja luontoretkiä sisämaahan. Vaalien jälkeen alkaneet levottomuudet aiheuttivat kaikkien seuramatkojen perumisen, ja piti keksiä vaihtoehtoinen kohde. Gambia tarjottiin vaihtoehdoksi, turvallinen, paljon lintuja ja myös hyvät rannat.

Monet Gambiassa käyneet ovat varoittaneet bumstereista, turisteja siipeilevistä ystävätarjokkaista, joista on vaikea päästä eroon. Kypsään ikään ehtinyt tätinikin meinasi menettää hermonsa niiden kanssa, joten ei voi laskea sen varaan, että ikä ja ulkonäkö suojaavat. Täytynee ottaa rennon ystävällinen ei-asenne, koska tarkoituksenani on viettää aikaa perheeni eikä bumstereiden kanssa. Kuulemma siellä voi palkata itselleen opas-bumsterin pitämään muut bumsterit loitolla. Pitänee ottaa selvää hinnoista. Systeemi vaikuttaa samalta kuin erilaisten kaupustelijoiden ammattietiikka intiassa, niin kauan kuin teet kauppaa yhden kanssa toiset eivät pyöri ympärillä.

Aikoinaan Intian matkalla jouduimme seurustelemaan kohtuuttoman paljon matkanjärjestäjän edustajan kanssa. Pienellä ryhmällä oli oppaana kolme brahmiinia, joiden mielestä emme osanneet edes hengittää oikein. Yksi heistä oli kuulunut Intian krikettijoukkueeseen, hän myös joogasi. Olisimme joogan harrastajina mielellämme kuulleet hänen hengitysohjeitaan, mutta siihen ei sitten löytynyt aikaa. Sitä vastoin kun Saddam Hussein hirtettiin juuri lomamme aikana, oppaamme vaativat minua tilille tästä hirveästä rikoksesta ihmisyyttä vastaan ammattini ja länsimaalaisuuteni vuoksi. Yritin analysoida heille kuolemantuomion kieltävän sopimuksen sitovuutta Irakiin nähden, Irak ei nimittäin ole mukana sopimuksessa niin kuin ei ole Intiakaan. Uudenvuoden aattoiltakin meni kinkeröidessä isäntien kanssa.

Lasten kasvaminen isoksi on osoittautunut matkustamista helpottavaksi tekijäksi. Kaksi isoa kaveria kantaa äidin matkalaukkuja, retkeilee ihan missä vain, ja aikataulujakaan ei enää tarvitse heidän kannaltaan ajatella. Olen jo huolissani, jaksanko sitten enää reissata, kun lapset eivät enää suostu lähtemään mukaan. Jatkoaikaa yhteisille retkille on tullut, kun viime kesänä kehitimme uuden käsitteen "äiti-poika-linturetket". Äitiä kestää vielä melkein aikuisenakin, etenkin jos saa lainata sen kameraa ja kiikareita.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aikoinaan huomasin Keniassa, juuri Mombasan rannoilla, että bumsterit jättävät rauhaan, jos on hyvä rusketus.:) He ilmeisesti järkeilevät, että olet ollut jo tarpeeksi kauan Afrikassa etkä enää mene retkuun:) Joten rusketusrasvat nyt vaan iholle niin säästytte hännystelijöiltä heti alussa:)) Balilla toi ei kyllä toiminut. Luulen, että syy on aussituristit, joita on Balin tursiteista eniten. Ja aussit ovat yleensä jonkin verran ruskettuneita jo tullessaan. Mutta talvella pohjoismaista tuleat pistävät silmään kuin tikku pyllyyn.:)

Ihanaa kuulla sitten teidän retkestä. Minulla on itkän tähtäimen tavtteena viedä lapset Afrikkaan jossain vaiheessa. Toivon myöskin että vielä lähtevät mukaan siinä vaiheessa, kun olen saanut rahat kerättyä kasaan.:)

Hyvää matkaa!!!
-ruu

Anonyymi kirjoitti...

Apua, pitänee turvautua itseruskettaviin aineisiin... Minä en rusketu millään, vaan pysyn sellaisena pakastebroilerin värisenä, jos en pala :)

Kiitos!!!
-WSE

Krisu kirjoitti...

Oioioi! Mahtavaa! Mikä matka! Olette jo siellä! Kieli pitkällä täällä odotellaan kuvia ja kertomuksia. :)

-lea kirjoitti...

Täällä ollaan, ja vasta nyt huomasin, että hotellin aulassa toimiva verkko! Yritän malttaa mieleni, ja palata polkkaamaan vasta loman jälkeen ;) Lämmintä riittää ja bumstereita...
Hyvää pääsiäistä !

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...