maanantai 10. maaliskuuta 2008

Vaiettu kansa

Kemppinen on löytänyt blogiinsa Ruotsalaisen tiikerin kuvan. Itselläni on muutama mieluinen Tiger of Sweden -merkkinen vaate. Vadelmavenepakolaisesta opin, että koska sana 'tiga' merkitsee vaikenemista, nimen voi kääntää myös Ruotsin vaikenijaksi. Ruotsissa puhutaan paljon, mutta osataan myös vaieta. Eilisessä Hesarissa oli iso juttu Ruotsissa vaikuttavista suomalaisista. Eipä uskoisi, että heitä on niin paljon. Virallinen ruotsi vaikenee ruotsinsuomalaisista.

Ruotsissa televisio lähettää suomenkieliset uutiset, radiossa kuuluu sisuradio ja kaupallisilta TV-yhtiöiltä voi tilata TV Finlandin. Muuten ruotsissa ollaan kuin suomalaisia ei olisi olemassakaan. Äidinkielen opetus suomalaisille on katoava ilmiö, suomenkielisiä kirjoja, lehtiä, elokuvia ei löydy. Suomenkielinen teatteri on muutaman pikkuryhmän varassa, eivätkä isot teatterit ota ohjelmistoonsa suomalaisia näytelmiä edes ruotsiksi esitettyinä. No myönnetään, lähikirjastossa on mielenkiintoinen suomalaisten kirjojen kokoelma, ehkä viitisenkymmentä nidettä, esimerkiksi vallankumouslaulut voi lainata suomenkielisinä.

Viime viikolla miehelle tuli laaja kysely, jossa kysyttiin, mitä medioita hän seuraa. Kyselyssä oli luetteloitu viitisenkymmentä televisiokanavaa, muttta ei vain TV Finlandia, jota Ruotsissa katsotaan innokkaasti. Sen sijaan useita muita ulkomaisia kanavia oli listalla. Jättämällä suomalaiskanava pois koko kyselystä saadaan ihan tutkimuksen keinoin vahvistettua, ettei suomalaisia kanavia katsota Ruotsissa.

Tukholman seudulla koteihin jaetaan monta kertaa vuodessa Vårdguiden. Oppaassa kerrotaan, miten voi saada tietoa terveyspalveluista omalla kielellään, serbiaksi, arabiaksi, bosniaksi ja kroatiaksi. Missään ei kerrota, miten saa tietoa suomeksi. Kuitenkin kaikilla terveysasemilla tuntuu olevan suomalaisia töissä, olen useammankin kerran asioinut täällä suomalaishoitajan kanssa, ruotsiksi.

Vähän aikaa sitten Västermalmsgallerian lehtikaupasta löytyi useita suomalaisia viikkolehtiä. Löydöstä ilahtuneena ostin Annan, kassalla maksaessani kiittelin, miten mukavaa on, kun löytyy suomalaisia lehtiä. Myyjä kertoi, että hän ihan kokeeksi otti muitakin lehtiä myyntiin, kun iltapäivälehdet ja Helsingin sanomat myyvät niin hyvin. Ehdotin hänelle, että hän laittaisi näkyville kyltin, että he myyvät suomenkielisiä lehtiä. Seuraavan kerran lehtitelineeseen oli kiinnitetty pieni käsinkirjoitettu lappu, ruotsiksi. Hyvä alku.

Edit: Löysin vielä aiheeseen liittyvän tilastokeskuksen artikkelin. Mielenkiintoista luettavaa, sen mukaan suomalaiset ovat vahvasti luomassa Ruotsin inhimillistä pääomaa, ulkomaalaistaustaisista korkeakouluopiskelijoista 36 %:lla on suomalaistausta, kun vastaava osuus koko ulkomaalaisväestöllä on 16 %. Tohtorikoulutettavista osuus on vieläkin suurempi.

2 kommenttia:

Tukholman tyttö kirjoitti...

Mä olen kanssa ihmetellyt tätä Vårdguidenin politiikkaa. Jos minkä ryhmän niin suomalaisten kyllä pitäisi saada oman kielistä palvelua. A) meitä on ihan sikana B) suomalaisia työskentelee hoitoalalla pilvin pimein, joten kielitaitoa taatusti löytyy, kuten sinökin mainitsit.

Hyvä tietää tuo Västermalmsgallerian lehtikioski, kävin siellä ohi kulkiessani ja lappu tosiaan oli siellä :D Mutta kun ensi viikolla mennään suomeen niin en jaksanut ostaa lehtiä, seuraavalla kerralla lupaan kannattaa tätä lehtikioskin toimintaa minäkin!

Kaupunginkirjastosta muuten löytyy aika hyvin suomenkielisiä kirjoja, sekä aikuisten että lasten. Sivukirjastoissa valikoima on varmaan huonompi. Ja kirjakaupoista ei löydy yhtään mitään, sitäkin olen muuten ihmetellyt. Luulisi että meillä jonkun verran ostovoimaa kuitenkin olisi??

-lea kirjoitti...

Tervetuloa takaisin Tukholmaan! En muistanutkaan kaupunginkirjastoa, lisäksi Finlandsinstitutet pitää valikoimansa ajantasalla, sieltä saa uutuuksiakin lainaksi.

Pitääpä katsella ympärilleen, kun siellä Västermalmsgalleriassa päivittäin käyn, vaikka satutaan saman aikaan lehtihyllyn ääreen :)

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...