perjantai 8. kesäkuuta 2007

Parveke-elämää


Naapurit kömpivät juuri ikkunasta parvekkeelle. Kun muutimme tähän asuntoon, kummastelimme kun vastapäisen talon parvekkeille ei ollut ovia, sen sijaan niiden väliä pääsi kulkemaan tikapuita pitkin. Sitten keksimme, että parvekkeet on asennettu kerralla koko taloon odottamaan sitä, että asuntojen omistajilla riittää remontointi-intoa oviaukkojen puhkomiseen.

Onneksi olohuoneemme ikkunasta parhaiten näkyvä parveke on saanut ovet jo aikaa sitten ja muutenkin sen parvekkeen sisustukseen on satsattu. Huoneiston asukas kasvattaa innokkaasti ruukkukukkia. Tällä hetkellä hänen parvekkeellaan kukkii syreeni isossa ruukussa samoin kuin ruusut, pelargoniat, orvokit, morsiushuntu ja ahkeraliisa. Hän itse mahtuu juuri ja juuri istumaan tuolillaan kukkien keskellä, lisäksi linnut viihtyvät tuossa kukkaviidakossa. Monet muut vastapäisen talon parvekkeet ovat tyhjillään tai keskeneräisen oviremontin kourissa.

Parvekkeita rakennetaan ahkerasti vanhoihin taloihin Tukholmassa. Parveke korottaa asunnon arvoa. Meiltäkin kävi asuntoyhdistyksen vanhemman puolen asunnoista joku kysymässä, että voisimmeko vuosikokouksessa puoltaa hänen ehdotustaan, että yhdistys maksaisi osan hänen parvekkeensa rakennuskustannuksista. Kieltäydyimme kohteliaasti, eiköhän se parvekkeen puuttuminen ole aikoinaan kauppahinnassa näkynyt hintaa alentavasti. No, nyt sitten ei tervehditä pihalla, vaikka ensin oltiin niin ystävällisiä.

Omakotitaloelämään tottuneina emme ole vielä oikein oppineet parvekkeen hyödyntämistä. Tänä keväänä saimme kuitenkin laitettua jo joitain istutuksia. Nyt pitäisi kääntää katse kalustukseen, asunnon edellisen omistajan parvekkeelle hylkäämät kromijalkaiset tuolit pyrkivät ruostumaan ulkoilmassa. Tässä lähellä on kuuluisa sisustuskauppa R.O.O.M, jonka hintataso on jokseenkin suolainen, mutta jossa käyminen on aina hintansa väärti. Sieltä voi löytää jonkun hyvän, käytännöllisen sisustustavaran, jonka ostaminen osoittautuu järkeväksi vielä vuosienkin päästä. Lisäksi sieltä saa aina kaupanpäälliseksi raikkaita, kestäviä ideoita.

Ei kommentteja:

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...