Tämä kuva on otettu kiinalaisesta luontaisapteekista. Hyllyillä on lasipurkeissa juuria, yrttejä ja uutteita. Kiinalaiseen lääketieteessä tutkiminen tapahtuu katsomalla potilaan tilaa. Yinin ja yangin pitäisi olla tasapainossa, mitä tutkitaan kuulostelemalla puhetta, tutkimalla kieli ja pulssia analysoimalla. Sairauden perimmäin syy on yleensä riittämätön elinvoima, ja juuri elinvoima ratkaisee, voiko parantua. Ongelmana voivat olla myös tukkeutuneet meridiaanit.Kuvitellaan tilanne, että vanha isä kertoo myyneensä kaksi omarantaista edustustason huvilaa joenrannalla, 12 000 neliötä majoitustilaa ja 11 hehtaaria maata. Ostaja on kivi- ja rakennusalan yrittäjä, joka ryhtyy pitämään tiloissa hoivayritystä. On kuulemma juuri hakenut viisumia ulkomaisille työntekijöille, ja paikka avataan kolmen viikon päästä. Kauppahinta on ollut samaa luokkaa, mitä paikkakunnalla maksetaan isosta uudehkosta omakotitalosta.
Omaiset laskevat äkkiä, että jo pelkästään huvilat myymällä olisi saanut kauppahinnan, ja nuo horinat tuosta hoiva-alalle siirtyvästä kiviyrittäjästä, joka luulee saavansa pikaviisumeita työntekijöille, ovat jo sitä tasoa, että holhuuseenhan se on paappa haettava, ja sen ostajan kanssa mennään vielä käräjille, kun on tuolla tavalla hölmöä vanhusta höynäyttänyt.
Tällainen kauppa on ihan oikeasti tapahtunut, harmi vain ettei myyjänä ole ollut dementoitunut vanhus, vaan kuntien terveydenhoidon kuntayhtymän perustama osakeyhtiö. Kymenlaaksossa terveydenhoidon kuntayhtymä on välikäden kautta myynyt entisen psykiatrisen sairaalan kiinteistön kivi- ja rakennusalan yrittäjille, jotka aikovat perustaa kiinalaisen lääketieteen keskuksen. Suunnitelmat ovat hieman auki, kauppa tehtiin viime viikolla, ja hoitajat eivät ole saaneet viisumeita, mutta ravintola ja majoituspalvelu avataan jo ensi viikolla.
Tapahtumakulku on kummallinen. Ensin kunnat satsaavat rahaa terveydenhuollon kuntayhtymään, jotta sairaat saisivat hoitoa, sitten keksitään lakkauttaa toiminta kiinteistöllä, ja sairaalarakennuksista tulee terveydenhuollon kuluerä ja yrityspalvelun pelinappula yrittäjien houkuttelemisessa paikkakunnalle.
Paikkakunnalla koko hanketta on ihmetelty. Tiedot tulevasta yritystoiminnasta ovat hataria. Voiko Suomessa harjoittaa kiinalaista lääketiedettä ihan noin vain? Se, ettei ulkomaisilta yrittäjiltä edellytetä tarkkoja suunnitelmia, varmistettua rahoitusta ja näyttöä osaamisesta, on epäreilua sekä muita että heitä itseään kohtaan. Kun lähdetään tukemaan ulkomaalaisen yrittämistä väärältä pohjalta, ei vaadita sitä mitä muiltakin, niin voidaan pian todeta, että kyllä me suomalaiset oltaisiin hoidettu homma paremmin.
Luulisi, että pelkästään oman luotettavuutensa vakuudeksi ostajilla olisi pitänyt olla esittää rahaa huomattavasti enemmän. Ne rahat olisi voinut tallettaa ja vapauttaa sitä mukaa, kun yritystoiminta kehittyy. Voi olla, että jossain joku kunnollinen liiketoimintasuunnitelma on, mutta kukaan ei siitä ole kertonut. Kun kyse on veronmaksajien rahoilla hankitun omaisuuden myymisestä, ihmisillä on lupa ihmetellä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti