maanantai 7. huhtikuuta 2008

Kieliopintoja matkalla

Liro Karigasniemellä
Wood Sandpiper Gambiassa

Gambian matkaa valmistellessani hankin lintukirjan ja etsin netistä suomenkielisten linnunnimien hakemiston, josta näppärästi hakutoiminnolla sai joko englanninkielisen tai tieteellisen nimen perusteella suomenkielisen vastineen. Mitä eksoottisemmilta kuulostavilla linnunnimillä on yleensä tuikitavallinen suomenkielinen vastine, jos kyse on muuttolinnuista. Vieraskielisten linnunnimien kääntäminen ei onnistu millään logiikalla, vaan on pakko tarkistaa joka kerta, mistä lajista on kyse. Helppojakin lajeja tosin on. Ensimmäinen rantahiekalla tepastellut lintu oli kuovi ja vähän matkan päässä hyppeli västäräkki. Viime kesänä Lapissa päivästä toiseen männynlatvassa kirkunut liro oli ihan hiljakseen Afrikan rannoilla. Pitemmälle rantaa pitkin mennessä taivaalla lenteli räyskiä, hiekalla itseään keinutteli rantasipi.

Latasin vielä netistä löytämäni excel-tiedoston "Maailman lintujen suomenkieliset nimet" kommunikaattoriini ennen matkaa, ja haeskelin päivän bongausten nimiä sitten illalla aikani kuluksi. Ihmeellisiä oivalluksia tuli tuon tuosta, kuten se, että Caspian tern eli Kaspian tiira on räyskä. Samalla tuli tarkistettua, että uivelo on smew, vaikka se tuli bongattua vain iltapäivälehtien sivuilta.

Jonkun suomalaisen hotellille jättämästä vanhasta Avusta luin miehestä, joka oli kirjoittanut kirjan turhasta tiedosta. Kieltämättä muutama vuosi sitten olisin pitänyt aivan turhana linnunnimistön päähän pänttäämistä, mutta matkalla huomasin, että ei ainoastaan linturetkellä vaan myös englanninkielistä kaunokirjallisuutta lukiessa on hyväksi, että tietää edes sen, että kyseessä on linnun nimi, kun tuntematon sana tulee vastaan. Niin kuin yhdessäkin kirjassa kerrottiin kiinalaiseen posliiniin maalatuista sirkkulinnuista. Vältyimme myös paljon muulta turhalta tiedolta, kun katselimme pari viikkoa lintuja, CNN:ää ja BBC:tä, emmekä seuranneet Suomen sisäpolitiikan tapahtumia.

Ei kommentteja:

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...