sunnuntai 27. huhtikuuta 2008

Sananvapaus ennen kaikkea

Tänä aamuna lehden pääkirjoitus väitti, että pahojen asioiden edistämisestä ovat vastuussa vaikenevat hyvien asioiden kannattajat. Kyse oli ruotsalaisesta sananvapauskeskustelusta. Erään koulun rehtori oli kieltänyt äärioikeistolaisen puolueen propagandan levittämisen koulussa. Nyt oikeuskansleri antoi rehtorille nuhteet, koska hän loukkasi sananvapautta. Kaikilla puolueilla, myös epädemokraattisesti toimivilla, on oikeus sanomansa levittämiseen koulussa, ja jos maltillisemmat puolueet eivät sitä tee, he ovat vastuussa siitä, että ääriryhmät saavat lisää kannattajia kouluista.

Varmaan porttikielto kaikille poliittisille ryhmille tulla kouluihin jakamaan esitteitään olisi myös sananvapautta loukkaava, tai ainakin se haittaisi demokratiakasvatusta, mikä on tärkeä koulutyön tavoite täällä. Tosin lasten oikeuksiin kuuluu, että he saavat ikänsä ja kehitystasonsa mukaista suojelua yhteiskunnalta, mutta se oikeus näyttää olevan alisteinen sananvapaudelle.

Ruotsin hallituksen asettama selvitysmies ehdotti äskettäin, että seksistiset mainokset kiellettäisiin. Ehdotus tyrmättiin heti sekin sananvapautta ja ilmaisuvapautta loukkaavana. Eivätkä silloinkaan muut perusoikeudet, kuten sukupuolesta johtuvan syrjinnän kielto tai lasten oikeudet tulla kohdelluksi kehitystasonsa mukaisesti, painaneet harkinnassa mitään. Olisiko tässäkin niin, että on kunniallisten mainostajien vika, jos seksistiset mainokset vaikuttavat negatiivisesti sukupuolten väliseen tasa-arvoon? Toisten mainostajien pitäisi siis näyttää huivipäisiä lihavia mummoja, kun toiset näyttävät 95 %:sti alastomia anorektisia tyttöjä.

Seuraavaksi on varmaan vuorossa harhaanjohtavan markkinoinnin testaaminen sananvapauden ensisijaisuutta vastaan. Onko siinäkin logiikkana se, että jos ei suoranaisesti syyllisty rikokseen, kaikki muu markkinointi on luvallista ja sananvapauden suojaamaa? Iltapäivälehdet ovat vedonneet kaupalliseen sananvapauteen puolustaneet lööppejään Suomessa, mutta eivät ole saaneet vielä yliotetta. Täällä sananvapauden rajoja ei näy, ja laajempi ihmisoikeusajattelu on kadoksissa.

Ei kommentteja:

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...