maanantai 2. huhtikuuta 2007

Koulukokemuksia

Karjalanpiirakoita tulossa koulun myyjäisiin

Kasiluokkalainen lähti kouluun, olisi vielä halunnut, että olisin kuulustellut suomen kokeita varten. Miten rasittavaa onkaan miettiä, mikä on monikon toisen persoonan potentiaali tai yksikön kolmannen persoonan konditionaalin perfekti. En oikein jaksanut uskoa, että kuulustelustani olisi hyötyä, kun kuulusteltava korjasi jo kysymyksiäni.
- Hei, passiivi ei voi olla missään persoonassa.
Niinhän se on.

Lauantaina olin Tukholman ruotsinsuomalaisella koululla kuuntelemassa suunnitelmia ruotsinsuomalaisen lukion perustamisesta. Meillä jo vanhempi poika on lähtenyt Suomeen käymään lukiota, mutta tuon 8-luokkalaisen kohdalla näyttäisi mahdolliselta jäädä lukioon tänne Tukholmaan. Lukiojärjestelmät Suomen ja Ruotsin välillä poikkeavat toisistaan huomattavasti. Ruotsissa on valtavasti erilaisia lukiolinjoja, koska ammattikoulutus toteutetaan myös lukioissa. Luonnontieteellisten ja humanististen linjojen lisäksi voi opiskella vaikka seikkailu- ja manikyyrilukiossa, suurin lukiolinja on taas oppilaiden taipumusten mukaan räätälöity yksilöllinen ohjelma, jonka iso osa lopettaa kesken, eivätkä monet muutkaan valmistu oikein mihinkään.

Jatko-opiskelun kannalta on merkitystä sillä, onko lukion päästötodistus Suomesta vai Ruotsista. Ehdin miettiä sitäkin vaihtoehtoa, että nuori kävisi ensin ruotsalaisen lukion ja saisi täältä todistuksen, ja sitten tenttisi lukioaineet ja kirjoittaisi ylioppilaaksi vielä Suomessakin. Nykyisessä kurssimuotoisessa lukiossa tenttiminen ei vain taida onnistua, aikuislukiossakin kursseja on suoritettava vähintään 44. Jos suorittaa vain ruotsalaisen lukion, sulkee pois mahdollisuuden opiskella useita aloja Suomessa, luulisin.

Monille töiden takia ulkomaille muuttaneille tulee kiire takaisin Suomeen viimeistään silloin, kun lapset aloittavat lukion, jos ylipäätänsä aiotaan palata. Tai voi käydä niin kuin eräille tutuille, että ulkomaille lähtee kuusihenkinen perhe, mutta Suomeen palaavat vain vanhemmat. Samalla kun nuoret sopeutuvat uuteen asuinmaahan, muutto takaisin synnyinmaahan vaikeutuu, tahtoi sitä tai ei. Toisaalta, kun on yhden kerran opetellut uuteen systeemiin, antaa se valmiuksia sopeutua siihen vanhaan kotimaahankin.

Vaikka ruotsin koulujärjestelmää paljon moititaan, kokemuksemme Tukholman ruotsinsuomalaisesta koulusta ovat olleet positiivisia. Pätevät opettajat, toisin kuin monissa Ruotsin kouluissa, ja paljon koulupäivää keventäviä käytännön aineita yläasteella. Suomen historiaa ei paljoa lueta, mutta kielissä ja matemaattis-luonnontieteellisissä aineissa opetus tuntuu vastaavan Suomen tasoa. Suomenkielen opetuskin on ihan riittävän vaativaa.

Ei kommentteja:

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...