maanantai 23. huhtikuuta 2007

Raikkaan ilman puolesta



Käväisin tutkimassa Kouvolan sanomien verkkosivuja, jos vaikka olisi uutta asiaa mieltä kirvelevään voimajohtokysymykseen liittyen. Mutta ei siellä maisemia surtu, vaan ravintoloitsijat itkivät sitä, että eivät ehkä saa jatkoaikaa tupakoinnin sallimiselle ravintolatiloissa. Ilmeisesti he pelkäävät, että joutuisivat kestämään tupakoimattomia asiakkaita, saattaisivat jopa joutua ottamaan vastaa savunhajutonta rahaa.

Ruotsissa on ollut voimassa tupakoinnin täyskielto ravintoloissa koko sen ajan, kun olemme täällä asuneet. En ole huomannut, että ihmiset olisivat jääneet kotiinsa sauhuttelemaan. Päin vastoin, ainakin tässä meidän kulmillamme lähipubit ovat usein iltaisin tupaten täynnä. Tupakointikielto näkyy siinä, että ulkopöydät ovat suosittuja jo aikaisin keväällä, ja ravintoloiden ovien vieressä seisoskelee väkeä, mikä joskus varmaan häiritsee sekä ohikulkijoita että lähistön asukkaita.

Suomessa tupakansavun vuoksikaan ei ole tullut usein kapakoissa käytyä, joskus kuitenkin työporukan kanssa tuli mentyä istumaan iltaa. Monet työkaverini, jotka eivät muuten polttaneet seurassani, tupakoivat sitten kapakassa. Migreeniin taipuvaisena sain sitten päänsärkykohtauksia, kunnes opin olemaan osallistumatta moisiin tilanteisiin.

Täällä olemme joskus perjantai-iltaisin kuntosalilta tullessa poikenneet läheiseen irlantilaispaikkaan ja nauttineet jonkun ruotsalaisen pienpanimon tuotteita. Tupakansavu ei röyhähdä ovelta vastaan, ei kirvele silmiä, vaatteet eivät haise pubikäynniltä viikkotolkulla eikä päänsärky iske seuraavana aamuna. Asiakaskunta koostuu kaikenlaisesta väestä, työporukoista, pariskunnista, jalkapallofaneista. Aivan kuin se olisi laajempi kuin mitä Suomessa olen tottunut, kun mekin siellä käymme.

Ruotsalaisten omaa erityispahetta, nuuskaa, ei tietenkään ole kielletty. Tuhkakuppien tilalla on mällirasioita, onneksi ne eivät haise. Vastenmielistä touhua joka tapauksessa, ja kyllä nuuskaajan olemuksesta aina näkyy epäterveellisen tavan vaikutukset vaikkei ikeniä katsoisikaan.

Kouvolalaiset ravintoloitsijat valittavat, että ovat turhaan tehneet ilmastointiremontin, jos eivät saa jatkoaikaa tupakoinnille. Ravintola-ala ei ilmeisesti ole tiedottanut jäsenilleen, että sitten tupakoinnin kieltämisen jälkeen vasta ilmastoinnille tuleekin tarvetta. Ainakin täällä huomattiin, että kun ennen savutonta aikaa tupakansavu peitti muut epämääräiset tuoksut, niin sitten alkoivat pubeissa ja diskoissa haista ihmiset. Kaikista pahinta on kuulemma diskojen hienhaju, mutta muutenkin "det luktar skit", ellei kapakan ilmastointi ole kunnossa.

Kouvolan kaupunki kunnostautuu tupakoinnin edistämisessä taas kerran. Kyseessä taitaa olla Suomen ainoa kaupunki, jonka kirjastossa on tupakkahuone. Nyt kaupunki rakentaa kauppahallin vieressä olevaan ravintola Mutteriin tupakkatilan.

Ei kommentteja:

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...