perjantai 6. huhtikuuta 2007

Pyhäpäivän rauha


Viime yönä piti lähteä Kapellskäristä Naantaliin laivalla, mutta kun tuuli lennätteli mummoja Tukholman kaduilla ja merialueille oli annettu myrskyvaroitus, meistä kolmesta matkaan lähtevästä enää yksi olisi ollut valmis astumaan laivaan. Perhedemokratian nimissä siirsimme matkaan lähdön täksi illaksi.

Kun matkaan lähtö siirtyi, toisenlainen rauhallisuus laskeutui kotiimme. Kokonainen vuorokausi ilman suunnitelmaa ja ympärillä puolityhjä Tukholma.

Korttelin päässä kotoamme on St. Göranin kirkko. Kipaisin sinne kiirastorstain messuun. Meitä oli isossa kirkossa muutama kymmenen seurakuntalaista, ja melkein yhtä paljon kuorolaisia. Teimme niin kuin miljoonat ja miljoonat muutkin kristityt eri puolilla maailmaa, jaoimme yhteisen muistoaterian, leivän ja viinin. Messun päätteeksi alttari riisuttiin tyhjäksi pitkänperjantain jumalanpalvelusta varten, urut vaikenivat, viimeinen virsi soi kirkon holveissa kauniisti ilman säestystä.

Nyt on sitten meneillään pitkänperjantain vietto. Tulee mieleen Kuusamossa kymmenen vuotta sitten vietetty pääsiäisloma, olimme vuokranneet mökin, jonne ajettiin kapeaa kannasta pitkin. Pitkäperjantain vastaisena yönä oli tuullut niin paljon, että kinostunut lumi oli tukkinut tien. Emme voineet lähteä minnekään, olimme tiettömän taipaleen takana niemenkärjessä keskellä Kitkajärveä. Lapsilla ei ollut hiihtolomalla sisäleluja mukana, mutta annoimme heidän avata muutaman pääsiäismunan aikansa kuluksi. Ihmeeksemme he, kolme 7-5 vuotiasta poikaa, leikkivät tuntikausia muutamalla pääsiäismunayllätyksellä. Ympäristön levollisuus tarttui heihin.

Tämän aamun rauhaa lisäsi myös se, että päivän lehteä ei tullut. Aamukahvia juodessa tuli kuitenkin tutkittua keskiviikkona ilmestynyttä DN:n på stan -liitettä. Mitä kaikkea voisikaan tehdä. Tukholman kirkoissa tarjotaan satoja tilaisuuksia liittyä mukaan maailman kristittyjen pääsiäisajan viettoon. Kun tässä on aikaa ja vastaanottava mieli, voisi mennä vaikka kuuntelemaan gregoriaanista ja keskiaikaista laulua S:ta Maria Magdalenan kirkkoon. S:t Jakobin kirkon jumalanpalveluksessa voi nähdä Virpi Pahkisen tanssivan. Rippikoululaisen voisi houkutella Sergelin torin jumalanpalvelukseen. Illan Matteus ja Johannes-passsion aikaan pitää kyllä jo lähteä matkaan.

Ei kommentteja:

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...