lauantai 5. toukokuuta 2007

Kukka-, väri- ja aromaterapiaa

Edvard Anderssoni kasvihuone
(klikkaamalla kuvan saa isoksi)

Eilen oli asiaa yliopiston suunnalle. Tehtävän hoidettuani eksyin jonnekin yliopiston botaniikan laitoksen takapihalle, joka kasvoi valtoimenaan valkovuokkoja. Sieltä taas löytyi oikopolku Bergiaaniseen puutarhaan. Lummelammikko Viktoriahusetissa oli vielä vihreää velliä, pari kukkaa nosti kuitenkin päätään. Kesäkuun lopulla sinne pitää muistaa mennä illalla, katsomaan "Nattens näckrosor". Maailman suurin, Etelä-Amerikasta kotoisin oleva lummelaji Victoria amazonica on silloin kukassa.

Tukkukauppias Edvard Anderssonin testamenttivaroilla perustettu, vuonna 1995 avattu kasvihuone, jossa jälkisäädöksen mukaisesti välimeren ilmaston ja vastaavien ilmastoalueiden puut, pensaat ja yrtit ovat edustettuina, oli taas täynnä rehevästi kukkivia kasveja. Kärhöjä, pelargonioita, ja tietenkin huumaavan tuoksuisia yrttejä täydessä kukassa. Etenkään laventelien luota en millään olisi malttanut lähteä pois.

Plantagenin kauppapuutarha on sitten näppärästi siinä kasvihuoneilta pois tullessa, poikkesin sielläkin. Kun parvekekukkien kuljettaminen sieltä asti olisi ollut hankalaa, ostin siemeniä kylvettäväksi Suomen kotimme pihamaalle. Äkillisen puutarhainnostukseni vallassa hankittuja kukansiemeniä riittää nyt sitten.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mikä runsaus, vihreys ja lämpö! Ihana käyntikohde kesää odotellessa, vaikka siellä se taitaa ollkin jo aika pitkällä.

-lea kirjoitti...

Kai tämä nyt alkukesää on, tulppaanit, norjanangervot ja syreenit kukkivat. Ei kuitenkaan aivan lämmintä, takki on tarpeen ulkona.

Nice Devil kirjoitti...

voi miten kadehdittavan ihania käyntikohteita.


eikä minun pihallani kuki vielä kuin valkoinen pikkuinen talventähti, nimi nyt hukassa. muiden perennojen alut värisevät kylmässä...

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...