sunnuntai 27. toukokuuta 2007

Syreenien aikaa

Syreenit kukkivat täälläkin, komein tähän mennessäni näkemäni puska on tuo Västerbron pielessä sijaitsevan ison puutalon etupihaa kiertävä syreenireunus. Harvalle puutarhurille tulisi mieleen istuttaa kolmekymmentä syreenintainta reunustamaan sisääntulopylväikköä. Ehkä tuo nyt niin hienosti sinisenä hohtava pensas näyttää loppukesällä jo vähän tylsältä, mutta toisaalta se suojaa ohikulkijoiden katseilta ja auringolta.

Vaikka Suomessa ainakin I ja II-vyöhykkeillä menestyy jo melkoinen lajirunsaus, on täällä paljon kasveja, jotka eivät Suomessa menesty. Omalla kerrostalopihallammekin kasvaa useita Suomessa harvinaiseja lajeja. Muutenkin pihamme on täynnä istutuksia, ja asuntoyhdistyksen puutarharyhmä raivaa vanhoja kasveja pois ja istuttaa uusia tilalle kunnioitettavalla ahkeruudella. Viime talkoissa poistimme kymmenen hyväkuntoista norjanangervoa pergolaistutusten tieltä.

Tällä hetkellä iso osa puista ja pensaista on kukinnan loppuvaiheessa. Kun liikenteen aiheuttamaan pölyyn yhdistetään vielä melkoinen määrä kukkien siitepölyä, niin allergisilla ei ole kivaa. Tuuletusikkunoissa on oltava pölysuodattimet paikallaan, silti pölyä pääsee huoneilmaan luvattoman paljon.

Mutta kukkien runsaus näin alkukesästä vie vauhdilla kesään. Kun ihailee noita eri väreissä hehkuvia luonnon taideteoksia, ja ilman täyttää kukkien voimakas tuoksu, niin tuntuu kuin talvea ei olisi ollutkaan.

Ei kommentteja:

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...