sunnuntai 13. toukokuuta 2007

Perinteiden perinteinen voitto

Serbiaa tämäkin, ainakin vielä

Olipa jännittävää eilen, ensin jääkiekkomatsi, sitten euroviisut. Molemmista jäi mieleen ainakin yleisön epäurheilijamainen käytös. Johtuikohan buuaus Venäjän saamille äänille osaksi siitä jääkiekko-ottelun vihellyskonsertista?

Eilisessä blogissa ennustamani vähemmistöjen ja maahanmuuttajien näkyminen äänestystuloksessa oli vielä selvempi kuin etukäteen kuvittelin. BBC:n kommentaattori oli kysynyt Viron pisteet nähtyään, että ovatko ne jo leppyneet. No ei tietysti, mutta kun valtaväestön äänet hajoavat, niin me vähemmistöt äänestämme omiamme. Eli jos naapurimaiden kotiin päin vetäminen on ongelma, niin olisi sitten pitänyt buuata myös Suomen Ruotsista saamille pisteille. Mutta onhan se totta, että jos voittaja olisi edustanut vanhaa Jugoslaviaa kokonaisena, pisteitä olisi tullut 60 vähemmän.

Ruotsalaiset ovat ihanan ennustettavia, nyt niillä on menossa - ei suinkaan itsetutkiskelu - vaan lapsellinen "me ei enää leikitä tätä leikkiä " -kiukuttelu. Aftonbladetin sivuilla Ola Salo vakuuttaa, että he ovat edelleen maailman paras bändi, kolumnisti suree, ettei Ruotsi ole enää euroviisujen suurvalta. Kun ottaa googlella haun sanoilla "Sverige världens bästa", saa osumia yli kolme miljoonaa. Jos taas hakee vastaavalla sanonnalla "Suomi maailman paras", osumia tulee vain miljoona. Uho voittaa euroviisut on Ruotsissa huikea, moninkertainen Suomeen verrattuna sekin.

Mutta mikä siellä Euroviisuissa voittikaan? Eurooppalaisuus. Kristilliseksi tulkittavissa oleva viesti, tutunoloinen sävelkulku ja vahvistuva konservatismi. Samaa trendiä on koettu vaaleissa viime vuoden aikana, kansan syvät rivit ne äänestivät nytkin. Kahden viime vuoden tuloksen perusteella voi myös päätellä, että mitä enemmän esiintyjillä on vaatteita päällään, sitä varmempi on voitto.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen kuva suurennettuna ja selkeä analyysi viisuista. Olit ennustanut pisteistä aika hyvin.

-lea kirjoitti...

Olin oikein odottanut, että keksisin jonkun syyn tuon kuvan laittamiseen blogiin. Se on Kosovoa vuonna 1999.
Ja kiitos:-)

Anonyymi kirjoitti...

Voittanut kappele oli myös Lordin jälkeen melkein toinen äärimmäisyys, joten ehkä sen voi myös nähdä jonkinasteisena vastreaktiona.

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...