tiistai 8. toukokuuta 2007

Linturetkelle takaisin

Haahkoja (Somateria mollissima)

Ennen Vappua retkeilin Möjan ympäri saaristolaivalla. Olen sen jälkeen yrittänyt tunnistaa kamerallani retkellä ikuistamiani lintuja, mutta kuvien tarkkuus ei vain riitä. Täytynee lähteä uudelleen matkaan paremmin varustautuneena nyt vielä ennen kuin kevään sesonki on ohi. Eilisessä Dagens Nyheterissä oli vielä mielenkiintoinen artikkeli, jossa selvitettiin yksityiskohtaisestikin Möjan lintukantaa.

Linnuista kertovan jutun lukeminen vieraalla kielellä on työlästä mutta opettavaista. En tietenkään tunne lintujen nimiä ruotsiksi, mutta näin internetin aikaan se ei ole ongelma. Kuukkeloin ruotsinkielisen nimen avulla esille linnun tieteellisen nimen, lintukirjan hakemiston avulla löytyy sitten suomenkielinen nimi. Kun käyttää googlen kuvahakua, niin samalla löytyy pienellä etsimisellä sekä kuva että tieteellinen nimi. Ensin yritän arvata linnun lajin jo kuvan perusteella, mistä pitäisi olla hyötyä myös myöhemmin lintujen piirteiden tunnistamisessa. Menetelmä kuulostaa monimutkaiselta, mutta ainakin tällä hetkellä vaikuttaa mielekkäältä tavata lisätä lajituntemusta ja ruotsinkielen taitoa. Jos vaikka jossain vaiheessa uskaltautuisi retkelle paikallisten harrastajien mukaan.

DN:n Tukholma-sivuilla eilen olleessa jutussa selvitettiin Tukholman saaristolle tunnusomaisten lintujen esiintyvyyttä. Otsikon "Lemmenkipeitä haahkoja helppo laskea" alla kerrotaan, kuinka saaaristossa selvitetään haahkojen ja isokoskeloiden kantaa. Haahkojen kanta on heikentymässä ulkosaaristossa, keskemmällä saaristoa ne saavat helpommin ruokaa ja niin ollen lisääntyvät. Mustalinnut vähenevät, samoin ruokit, etelänkiislat ja riskilät, tosin minkkien väheneminen saaristossa saattaa hidastaa kantojen pienentymistä. Möjan seuduilla voi vielä nähdä myös räyskän, jonka kantaa saaristossa yritetään pelastaa erityistoimin.

Omalla retkelläni näin parikin merimetsojen asuttamaa saarta, niitä näkyy myös ruotsinlaivojen reitin varrella. Viime vuonna laskettiin merimetsoyhdyskuntien asuttamalla 23 saarella olevan melkein 5700 asuttua pesää. Tänä keväänä merimetsoja hävitetään ampumalla ja tuhoamalla munia, koska niiden lisääntyminen vähentää kalakantaa - ainakin kalastajien mielestä. Tukholman saaristossa pesii myös harvalukuisena merikotkia ja huuhkajia.

Eilen kävin jo kamerakaupassa kyselemässä digitaalista järjestelmäkameraa, johon saisi sitten lintujen kuvaamiseen sopivan objektiivin. Yritän hillitä ostovimmaani, mutta olisihan se niin kiva ihailla vielä retkeltä palattua kotona kuvista upeita lintuja. Toisaalta helposti innostuvana ihmisenä tiedän myös, että seuraava kiinnostuksen kohde, jonka harrastamiseen tarvitaan jotain muuta, voi olla jo nurkan takana odottamassa. Mutta toisaalta, jos kerrankin satsaisi johonkin omaan harrastukseen, niin ehkä sille olisi sitten uskollisempi.

Ei kommentteja:

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...