lauantai 31. maaliskuuta 2007
Kotona taas
Tonavan rannalle on noussut äskettäin valtava Taiteiden palatsi, hieno, jopa pröystäilevän näköinen konsertti- ja teatteritalo. Iltavalaistuksessa seinät heijastelivat tummanpunaisella pohjalla vaaleansinisiä valopisteitä. Olin varannut liput sveitsiläisen Théâtre Vidy-Lausanne´n esitykseen Eraritjaritjaka - Lauseiden museo. Esitykseen oli Elias Canettin tekstien ympärille koottu musiikkia, monologi ja valo-ja videotaidetta. Teosta on esitetty viime vuosina eri puolilla maailmaa, nyt se kuului Budapestin kevätfestivaalien ohjelmaan.
En ollut aikaisemmin kuullut koko teoksesta, mutta Elias Canettin tekstit ovat sen verran tuttuja, että uskoin saavani ranskankielisestä esityksestä irti ainakin jotain. Tosiasiassa ranskankieli puhuttuna musiikin päälle ei avautunut sitäkään vähää mitä tavallisesti, mutta esitys oli uskomaton elämys. En tiennyt olinko konsertissa, teatterissa vai elokuvissa, oliko näyttelijä lavalla vai jossain ihan muualla, soittiko orkesteri vai tuliko musiikki nauhalta. Sanat ja lauseet sitoivat tilan, esittäjät ja musiikin toisiinsa. Ainakin tällaiselle, jolle on annettu ilmaisukeinoksi sanat, esityksessä riittää ihmeteltävää vielä pitkäksi aikaa. Menen taatusti katsomaan uudelleen, jos tilaisuus tarjoutuu.
Palattuani hotellille esityksen jälkeen menin syömään alakerran ravintolaan. Tarjoilija vei pöytään ja pahoitteli, että viereisiin pöytiin on tulossa suuri meluisa seurue, ja toivoi, ettei heistä ole liikaa häiriötä.
-Swedish hockey team.
Vakuutin tarjoilijalle, että en varmaan viivy kauaa, ja että muutenkin asia on OK. En viitsinyt ryhtyä valottamaan, että kyseiset kaverit ovat lähinnä kansallissankareita pohjoisilla leveysasteillamme.
Kun joukkue sitten vihdoin saapui illalliselle, kovin olivat hiljaisia. Edellisenä iltana hotellille raahautui hävinneenä ja päät riipuksissa Moldovian jalkapallojoukkue. Näky oli suorastaan lohduton. Yhtään reippaammin eivät häviötään Unkarille ottaneet nämä ruotsalaisetkaan. Onneksi sentään perjantai-iltana saivat juhlia voittoa, mutta enpä usko, että kovin meluisasti juhlivat sittenkään.
sunnuntai 25. maaliskuuta 2007
Sanoja marianpäivänä
Viime aikoina en ole lukenut paljoa, kohdalleni ei ole osunut juoneltaan mielenkiintoisia kirjoja, joiden kieli olisi nautittavaa. Suosikkikirjailijoitani on Andrej Makine, jonka kirjoissa sanat putoilevat paikoilleen hengittäviksi, rauhallisiksi lauseiksi. Toinen ranskalainen kirjailija, joka taitaa sanojen asettelun, on Olivier Rolin. Ilmeisesti hänen kirjoistaan on suomennettu vain Port Sudan, mutta sen lukemisesta muistan kuinka luin moneen kertaan samaa lausetta vain ihastellakseni, miten kauniisti asia oli sanottu.
Viimeisin lukukokemukseni on kirja nimeltä Yhdeksän porttia - Hasidien salaisuudet. Tsekin juutalainen Jiri Langer matkasi viime vuosisadan alussa Prahasta Belziin Ukrainaan ja kirjasi siellä pyhien juutalaisoppineiden opetuksia. Nuo tekstit ovat ihmeellisesti säilyneet kaiken ahdingon ja hajaannuksen läpi, ja omissa mielikuvissani ne ovat samaa jatkumoa niin Viulunsoittajan katolla, Elias Canetin kuin Sigmund Freudinkin kanssa.
Hasidien salaisuudet ovat yksinkertaisia ja hauskoja kertomuksia, jotka kuvaavat juutalaista perinnettä ja pyhien miesten elämää aineellisessa köyhyydessä ainoana tavoitteena olla pyhä. Suurimman vaikutuksen tekee kuitenkin kirjan kieli, ja tietysti onnistunut käännös:
"Streliskeläisten rukoukset ovat myrskyisiä ja hehkuvia kuin mustalaisviulun intohimoinen huudahdus. Streteniläisten rukoukset ovat hitaita, herkkiä, syvällisen nöyryyden ja antaumuksen vaimentamia lauluja..."
Muuten, juutalaiseen perinteeseen tutustuminen tutustuttaa myös Ruotsiin. Yleensähän se menee niin, että kun on opetellut jonkin maan kulttuurista perustiedot ja kuvittelee tietävänsä jotain mentaliteetista ja tavoista, niin ensimmäisenä tapaa sen maan vähemmistökulttuurin edustajan. Jiddish on Ruotsin virallinen vähemmistökieli samoin kuin meänkieli, saame, romani ja suomi. Tosin en ole kertaakaan kuullut puhuttavan jiddishiä Tukholman kaduilla, mutta enhän edes tiedä, missä täällä on synagoga ja kosher-kauppa.
lauantai 24. maaliskuuta 2007
Katseet Berliiniin
Mikä siinä onkin, että vaikka EU:sta kertovia juttuja kuinka somistettaisiin piirroksin ja huomiota herättävin otsikoin, kuten tänään DN pääkirjoitussivuillaan hehkutti Rakastettua 50-vuotiasta, niin vaatii vesipuhvelin sitkeyttä kahlata niitä artikkeleja läpi. Joskus otan sellaisen "kai tässä on sivistettävä itseään" -asenteen, ja päätän tankata jutun läpi, mutta useimmin säästän itseäni. Elämä on tuonut ja tuonee jatkossakin riittävän määrän tylsiä tekstejä - myös EU:ta koskevia - eteeni ilman että vielä vapaaehtoisesti ja palkatta niitä lukisin.
Mutta löysin DN:stä aamukahvia juodessani kulttuurisivuilta myös kaksi mielenkiintoista artikkelia. Toinen kertoi naisista, jotka sotivat, taustana Sierra Leonen sisällissota. Toinen aamun ilahduttavista teksteistä oli essee muutama vuosi sitten kynä kädessään kuolleesta lähi-idän problematiikkaan perehtyneestä palestiinalaisesta intellektuellista Edward Saidista ja hänen postuumisti julkaistuista kirjoistaan. "Enemmistö on aina väärässä" sanoo Said.
Vaikka demokratia perustuukin ajatukseen eri mielipiteitä edustavien tahojen samanarvoisuudesta, jokaisella on vain tasan yksi ääni, niin silti aina löytyy niitä, jotka yrittävät vakuuttaa, että koska heillä on valta, he ovat oikeassa. Mutta heillä on vain valta, ja siksi pitäisi muistaa olla myös nöyrä. Kun sosiaalidemokraatit ovat kärsineet vaalitappiot sekä Ruotsissa että Suomessa ja kysytään mikä meni vikaan, niin parhaiten asiaa kuvaa mielestäni vaali-iltana kuulemani sana "vallantäyteys". Asiat arvioidaan ensiksi sen mukaan, mitä se merkitsee meille sosiaalidemokraateille, ja vasta tuon testin läpäisyn jälkeen pohditaan, mitä se merkitsee kaikille muille, jos sittenkään.
perjantai 23. maaliskuuta 2007
Taas meitä epäillään
-Kun onnistuu järjestämään ID-kortin, on vaikka kuinka helppoa saada poliisi myöntämään passi, sanoo DN:n juttuun haastateltu Ali, joka istuu vankilassa. (Hassua, ettei asiasta puhumaan löydetty ketään vielä vapaalla jalalla olevaa.)
ID-kortin saamiseen Ruotsissa tarvitaan nykyisin sukulainen, joka todistaa, että kuva esittää tätä tiettyä henkilöä. Olen miettinyt, onko viranomaisella edes valtaa olla myöntämättä ID-korttia, jos joku sukulainen todistaa Björnin olevan kuvan esittämä Kalle. Eihän minunkaan passini eikä ajokorttini todistanut minun olevan minä, virkailija ei suostunut edes katsomaan passiani, mutta kun uusi ystäväni tuli paikalle, henkilöllisyyteni uskottiin heti. Viranomaisilla ei tunnu olevan velvollisuutta käyttää omia tarkistusmenetelmiään eikä heitä ei ole siihen liioin koulutettu. En tiedä, onko heillä edes oikeutta kieltäytyä ID-kortin myöntämisestä, jos he eivät ole täysin varmoja, että heitä erehdytetään.
Olen joskus ollut sellaisessa tilanteessa, että kaikki kolme ympärilläni istuvaa intialaista ovat olleet ensinäkemältä niin saman näköisiä, etteivät passikuvatkaan voi erota merkittävästi toisistaan. Heidän olisi helppo hankkia Ruotsin passit samalle henkilöllisyydelle, tarvitaan vain Ruotsin henkilönumero ja ID-kortti, jonka saa jonkun sukulaisen avulla.
Uutisissakin oli tiistaina aiheena ID-kortin saamisen vaikeutuminen. Svensk Kassaservicestä joku pahoitteli, jos menettely haittaa rehellisiäkin ihmisiä. He eivät kuitenkaan voi ottaa riskiä, että ID-kortti myönnettäisiin väärin perustein. Siksi tarvitaan sukulainen todistamaan henkilöllisyys.
Logiikka ontuu. Se, että maahanmuuttajalla on sukulaisia Ruotsissa, ei tee hänestä rehellistä. Nykyinen menettely, jossa yksityishenkilöt todistavat yksityishenkilöille ihmisten henkilöllisyyksiä virallisia asiakirjoja varten, joiden perusteella viranomaiset myöntävät sitten passeja ja tekevät rekisterimerkintöjä, heikentää viranomaistoiminnan luotettavuutta. Eikö viranomaisten pitäisi käyttää osaamistaan ja tekniikkaansa sen varmistamiseen, että viralliset rekisterit sisältävät luotettavaa tietoa?
Eiköhän tämäkin uutinen väärän passin saamisen helppoudesta johda taas johonkin uuteen tiukennukseen. Ennustaisin, että tämän jälkeen ID-kortteja ei enää ylipäätänsä myönnetä muille kuin Ruotsissa syntyneille Ruotsin kansalaisille. Sitten saataisiin taas lisää paperittomia ihmisiä, ja siitähän on paljon esimerkkejä maailmalla, että mitä enemmän maassa on henkilöllisyyspaperittomia, epämääräisellä statuksella oleskelevia asukkaita, sitä helpompi siellä on oleskella ilman papereita. Syntyy pimeän työn, rahan ja palvelujen verkosto, lääkärinvastaanottoja yksityisasunnoissa sivukujilla, apteekkeja porttikongeissa. Oleskelulupaa ei kannata hakea, kun siitä ei ole mitään hyötyä, vaan voi joutua karkotetuksi kotimaahansa.
Nykyinen lentoliikenteen turvallisuustarkastusten käytäntö on osuva esimerkki verkosta, joka ei päästä läpi hyttystä mutta elefantin kuitenkin. Samaan aikaan kun eri puolilla maailmaa turvatarkastuksissa vaihdellaan seitsemän desin muovipusseja puolen litran pusseihin ja mummojen tekemiä leivonnaisia heitellään roskiin vaarallisena nesteenä, ja jokainen lentomatkustaja on potentiaalinen terroristi, ne oikeat terroristit kehittävät jo seuraavaa juontaan. Jos halutaan estää väärinkäytöksiä, pitäisi keskittyä väärinkäyttäjiin, mikä siinä on niin vaikeata?
torstai 22. maaliskuuta 2007
Osallisuuden kokemista
Jossain vaiheessa uudessa kotimaassa kaikki vastoinkäymiset tuntuvat ulkomaalaisten syrjinnältä. Suomessa muistan erään terveyskeskuspalveluihin tutustuneen maahanmuuttajan kirkastuneen ilmeen, kun sain vakuutettua hänelle, että virhediagnoosista ja hoidon viivästymisestä huolimatta kyse ei ole syrjinnästä, korkeintaan pienestä hoitovirheestä. Omat kokemukseni takanani pystyin uskottavasti toteamaan, että tämä saamanne kohtelu on normaalia, olette päässeet osallisiksi suomalaisesta terveydenhoitojärjestelmästä. Kaikki saavat yhtä huonoa hoitoa, minäkin. Mikä helpotus, siirryimme seuraavaan asiaan.
Tänään olen saanut päätökseen Telian kanssa käymäni prosessin, jonka aikana oli vaikea uskoa, että myös ruotsalaiset saavat yhtä huonoa palvelua. Halusin viime lokakuussa vaihtaa laajakaistan toimittajaa. Soitin Telian asiakaspalveluun, joka ei ottanut kuuleviin korviinsa pelkän laajakaistan tilaamista, vaan tarjosi pakettia, johon kuuluu normaalihintainen lankapuhelinliittymä, ilmainen kännykkä ja edullinen 18 kk laajakaistatarjous. Lankapuhelin liitettiin heti, maksoin liittymismaksun ja kahden kuukauden perusmaksun. Odottelin muita tilauksen osia toimitettavaksi, mutta mitään tapahtunut, ainoastaan kahden kuukauden kuluttua tuli lasku laajakaistasta.
Koska Telia oli osoittautunut epäluotettavaksi palveluntoimittajaksi, en ollut enää kiinnostunut laajakaistan saamisesta heiltä. Reklamoin ja vaadin sopimuksen purkua, koska he eivät ole toimittaneet palvelua kohtuullisessa ajassa. Ilmoitin myös, että koska lankapuhelin oli tilattu vain sitä varten , että saisin edullisen laajakaistasopimuksen, en tarvitse sitä enää ja vaadin kaikkien maksujen palautusta.
Luonnollisestikaan en päässyt puhumaan kenenkään asiaa ymmärtävän kanssa Teliassa, call centerissä oli kohtuuttomat odotusajat, ja asian selvittäminen asiakaspalvelijoille oli yhtä tyhjän kanssa. Reklamaationi pointti oli, että jos kolmea tuotetta markkinoidaan yhdessä, yksi on normaalihintainen, yksi ilmainen ja yksi edullinen, ja toimitetaan vain se normaalihintainen, niin silloin rikotaan kuluttajamarkkinoinnin sääntöjä. Piti siis ryhtyä kirjeenvaihtoon.
Telia peruutti kaikki laajakaistalaskut pitkän kirjoittelun jälkeen. Sittenkin vaikka asiakaspalvelu lupasi minulle, ettei laskuja tarvitse maksaa, laskutukseen asti se tieto ei mennyt, vaan joka laskusta piti vielä valittaa erikseen. Koska lankapuhelinliittymän maksua Telia ei luvannut palauttaa, vaikka se oli toiminnassa vain vähän yli kuukauden, ja olin ehtinyt maksaa siitä yli tuhat kruunua, kirjoitin vielä Posti- ja telehallituksen kuluttajaneuvontaan. Sieltä tuli viime viikolla puhelu, jossa pahoiteltiin asian käsittelyn viipymistä, ja kysyttiin haluanko asiaa vietävän eteenpäin. Tottakai, periaatteen vuoksi.
Tänään hunajaääninen Mikael Teliasta sitten soitti. Tottakai he palauttavat minulle haluamani summan. Ryhdyin kiireesti etsimään tilinumeroani, mikä tietenkin oli jossain tilisopimuksessa jonkun laatikon pohjalla, availin kaappejani ja yritin samalla puhua mukavia Göteborgin ja Tukholman säätilaeroista.
- Haluatko, että soitan sinulle kohta uudestaan, on varmaan stressaavaa etsiä sitä tilinumeroa, kun olen täällä langan toisessa päässä, kysyy Mikael.
Javisst, vain ruotsalaiset osaavat tuon.
Nyt pitäisi sitten ryhtyä kirjeenvaihtoon vakuutusyhtiön kanssa varastetusta polkupyörästä, olisikohan mahdollista saada vakuutuskorvaus ilman suurempaa taistelua?
keskiviikko 21. maaliskuuta 2007
Radikaaleja innovaatioita
tiistai 20. maaliskuuta 2007
Kielenhuoltoa
Eilen ensimmäistä kertaa kuulin keskusteltavan suomen kielellä läheisen kuntosalin pukuhuoneessa. Tosin ei siellä kuule muunkaan kielistä keskustelua. Olen ihmetellyt, että niin harvat käyvät salilla ystäviensä kanssa, ovatko ruotsalaiset sittenkin aika yksinäisiä? Sitä vastaan taas puhuu jatkuvasti ympärillä kuuluva, joskus aika kovaääninen kännykkään puhuminen. Joko joillakin on heikko luottamus televerkkoon äänen siirtäjänä, tai sitten heillä on sama taipumus kuin minulla, eli kun puhekumppanin ääni kuuluu taustamelun vuoksi huonosti, ryhtyy varmuuden vuoksi huutamaan takaisin.
Muutaman kerran kaupoissa aluksi ruotsia puhuneet myyjät ovat vaihtaneet Suomen kieleen, kun ovat kuulleet meidän puhuvan sujuvasti suomea ja takellellen ruotsia. Farkkuliikkeen myyjäpoika alkoi harmitella, kuinka hän ei osaa suomea, vaikka hän on kyllä ihan suomalainen. Aika usein asioidessaan ajattelee, että tuo varmaan osaisi suomea paremmin kuin Hötorgin hedelmänmyyjät, mutta harjoitellaan nyt sitten ruotsia. Terveysasemilla, sairaaloissa, vakuutuskassassa ja monessa muussa asiakaspalvelupisteessä henkilökuntaluettelossa löytyy kyllä suomalaisia nimiä, mutta suomenkielistä palvelua ei ole virallisesti tarjolla.
maanantai 19. maaliskuuta 2007
Jalat irti molemmista maista
Vaikka seuraan ahkerasti Suomen politiikkaa, niin vaalitulos oli yllätys. En olisi uskonut, että perussuomalaiset vielä Tony Halme – ilmiön laannuttua etenevät näissä vaaleissa. Sitä kansan syvien rivien parissa ilmenevää tyytymättömyyttä, joka kanavoituu perussuomalaisten kannatuksena, eivät ainakaan tänne Ruotsiin näkyneet ohjelmat välittäneet. Onneksi Timo Soini ei ole mikään mahdoton populisti vaikka taitaakin yksirivisten ilmaisujen käytön. Äänet perussuomalaiset keräsivät toreilta ja Internetin keskustelupalstoilta ihmisiltä, jotka eivät olleet lankapuhelimen äärellä, kun gallupista soitettiin.
sunnuntai 18. maaliskuuta 2007
Silmiinpistävää samanlaisuutta
Ennen Ruotsiin muuttoani luulin, että ruotsalaiset eivät innostu samalla tavalla Suomi-Ruotsi maaotteluista ja muista keskinäisistä mittelöistä kuin suomalaiset. Mutta pian huomasin, että kun keskustelussa sai sanottua sanan Finnkampen, kiihtymyksen peittely ei onnistunut pidättyväisemmältäkään ruotsalaiselta.
Torinon olympialaisten jääkiekon loppuottelun huuma nousi Ruotsissa aivan uudelle tasolle sen vuoksi, että vastustajana oli Suomi. Täällä näytettiin TV-mainosta, jossa suomalaiset jääkiekkoilijat paiskovat hanskojaan ja kiroilevat pukukopissa, tekstinä taisi olla ”On niin mukavaa, kun Suomi häviää”. Varmaan tuo mainos miellyttää Ruotsissa, jos se lämmittää ruotsalaisten mieliä samalla tavalla kuin ruotsalaisten häviäminen Suomelle hellii suomalaisten itsetuntoa.
Erojen näkeminen siellä, missä niitä ei ole, on hätävarjelun liioittelua, ei meidän omalaatuisuutemme mihinkään häviä vaikka joku toinen olisi yhtä kummallinen. Maapallon muuhun väestöön verrattuna olemme yhdessäkin vain vähäväkinen kylmästä pohjolasta poispääsyä etsivä porukka. Tänään Dagens Nyheterissä pohdittiin mahdollisuutta Ruotsin ja Suomen sotilaalliseen liittoutumiseen - ei NATOon vaan keskenään.
- Muodostetaan yhdessä Itämerenlaivasto, kuului ruotsalaisen poliitikon tarjous.
Majuri Fredrik Herlitz oli ollut mukana yhteisissä harjoituksissa Uudenmaan prikaatissa.
- Kaikkein silmiinpistävintä yhteistyössä oli, kuinka samanlaisia me olemme, hän totesi.
Mitä eroja olisi voinut löytyä? Bisnes on sama, armeijat eivät harrasta organisaatiouudistuksia tuon tuosta, sotilaalliset uhkakuvat ja tekninen valmius eivät rakennu omista lähtökohdista, vaan toimintaympäristön mukaan, mikä Ruotsilla ja Suomella on kovin samanlainen.
Ruotsi ei ole kovin paljoa sotinut sen jälkeen, kun suomalaissotilaat hävisivät vahvuudesta. Sen sijaan Ruotsi on pystynyt rakentamaan mittavan sotateollisuuden. Kansainvälisiin operaatioihin konfliktialueella Ruotsin on uskottavuutensa säilyttämiseksi pakko osallistua, tosin tänään DN:ssä sivun kokoisella nimilistalla vaadittiin ruotsalaissotilaiden kotiinpaluuta Afganistanista.
Puolustusjärjestelmän ylläpito on kallista, Suomen suhteelliset puolustusmenot ovat EU:n kärkipäässä, Ruotsissakin yhteistyövaihtoehtojen pohtimiseen pakottavat rajalliset taloudelliset resurssit. Vahva oma puolustusjärjelmä ja liittouminen maiden kanssa, joilla ei ole vahvaa omaa sotateollisuutta, toisi myös uusia tilauksia Ruotsin teollisuudelle.
Mitenköhän Suomessa suhtaudutaan ajatukseen yhteisestä Itämerenlaivastosta? Mielikuvat Ruotsin armeijasta ovat kansan silmissä muodostuneet hiusverkoista, sukellusvenejahdeista ja JAS-Gripen lentokoneista. Samanlaisuus voisi yllättää suomalaisetkin.
lauantai 17. maaliskuuta 2007
Suvun ja suon historiaa
Tämän päivän Kemppinen melkein vakuutti, että Matti Klingen teos "Iisalmen ruhtinaskunta - modernin projekti sukuverkostojen periferiassa, SKS 2006, 616 s." kannattaisi nimestään huolimatta lukea, tai ainakin selailla. Toisaalta pelkät viittaukset kirjan sisältöön avasivat jo niin monta asiaa, että taidanpa tyytyä kirjan kommenttien lukemiseen. Joka tapauksessa pappissukujen asemaa ja toimintaa historian saatossa kirja käsittelee.
Perheessäni on kärsitty eräästä pappien tekemästä virheestä, jota emme itse koskaan ole vaivautuneet korjaamaan. Isoisäni isän muuttaessa uudelle paikkakunnalle joskus 1800-luvun lopulla sukunimemme kirjoitettiin väärin. Siksi naapuripitäjässä asuvat sukulaisemme ovat erinimisiä. En ole säilyttänyt omaa sukunimeäni avioituessani osaksi juuri siksi, että olen koko lapsuuteni kuullut, että se ei ole meidän oikea nimemme. Nimen muuttaminen kaatui mummoni vastustukseen, hän kerran jo avioituessaan uuden nimen ottaneena totesi ykskantaan, että hän jos muuttaa nimeään, niin se on vainaa.
Suoviljely on ollut Suomen maatalouden kehityksen kannalta iso asia. Nyt ensimmäistä kertaa kuulin, että se on ollut ainakin osaksi pappien ansiota. Suo, kuokka ja Jussi. Oma isoisäni on raivannut ison seurakunnalta ostetun suoalueen pelloksi, pitäjän historiassa kerrotaan, että asiaa olisi jo aiemmin joku pappi yrittänyt. Niin tietysti.
Lapsuudenkotini naapurissa sijaitsee entinen pappila, jossa monet kyläläiset ovat käyneet töissä. Lapset kulkivat koulumatkojaan yhdessä pappilan lasten kanssa, joista taas tuli pappeja. Ehkä siitä johtuen kotonani luettiin pappien ja piispojen kirjoittamia kirjoja, olivathan ne niitä ainoita tuttuja kirjailijoita. Kaikki papit eivät olleet jääneet mieleen sivistyksestään, vanhat ihmiset kertoivat usein tarinaa hullusta papista, joka pakotti työmiehiä soutamaan ympäri saarta.
perjantai 16. maaliskuuta 2007
Pieni vaalikeskustelu
Tänään ihailtiin Suomen konsensukseen perustuvaa poliittista kulttuuria kokonaisen DN:n pääkirjoitussivun verran. Näin vaalien alla olisi luullut, että artikkelissa nostetaan esiin suurimmat linjaerimielisyydet pääpuolueiden välillä, ja mitä vaihtoehtoisia kehityssuuntauksia eri hallituskoalitiot tarjoavat. Myös merkittävimpien poliittisten kysymysten, kuten ilmastonmuutoksen torjumisen, hyvinvointipalvelujen turvaamisen, työpaikkojen luomisen, olisi luullut mahtuneen artikkeliin.
Ja mikä olikaan puolueiden linja NATOn suhteen? DN:n mukaan kysymys ei ole aktuelli, mutta asiasta voidaan keskustella, mutta jos tilanne olisi sellainen, että liittyminen tulisi ajankohtaiseksi, voisivat suomalaiset luultavasti hyväksyä sellaisen päätöksen. Hyvä, että joku edes tietää mitä Suomessa ajatellaan.
torstai 15. maaliskuuta 2007
Mihin tämä kaikki johtaa?
Ensimmäisen vihjeen Nokian merkin tulevasta voittokulusta huomasin kesällä 1994, kun matkustimme etelästä päin bussilla Lissaboniin ja maiseman avautuessa eteemme kaupunkia lähestyttäessä katseemme vangitsi valtava kyltti, johon oli kirjoitettu Nokia. Sittemmin noita kylttejä on näkynyt isojen kaupunkien ulosmenoteiden varsilla niin Intiassa, Etelä-Afrikassa kuin täällä Tukholmassakin. Tänä talvena näkyvyyttä merkilleen on hankkinut isolla kampanjalla Halti. Aika näyttää kannattiko satsaus, mutta tähän mennessä kaikki hyvin.
keskiviikko 14. maaliskuuta 2007
Elämää uudessa valossa

tiistai 13. maaliskuuta 2007
Kaikki on mahdollista
Palveluiden tilaaminen julkiselle sektorille yksityisiltä palveluntuottajilta nähdään ratkaisuna, jolla hyvinvointivaltion palvelut voidaan jatkossakin turvata. Yhä useammin kouluruoka, terveydenhoito- ja kunnossapitopalvelut ja monet muut yhteiskunnan vastuulla olevat tehtävät hoitaa yksityinen firma. Julkisen sektorin tehtäväksi jää palveluntuottajien kilpailuttaminen, hankintapäätöksen tekeminen ja laskun maksaminen, johto ja iso osa valvonnastakin on ulkoistettu yhdessä itse palvelun kanssa.
Täällä Ruotsissa on keskusteltu ainakin kahden julkiselle sektorille palveluja tuottavan yrityksen voitonjaosta. Ensimmäinen koski klinikkaa, jonka omistajat yhtiöjärjestelyillä pystyivät kotiuttamaan muutaman vuoden toiminnan jälkeen yli kahdenkymmenenmiljoonan kruunun voiton. Järjestely on aivan laillinen, ja myös palvelujen tilaaja ilmaisi tyytyväisyytensä, että julkisten palvelujen tuottaminen on voitollista. Totta, niinhän se pitää olla. Mutta mikä estää kuntien ja valtion yksiköiden toiminnan tehokkuuden?
maanantai 12. maaliskuuta 2007
Eksyksissä Ruotsissa

Muutto uuteen kulttuuriin mullistaa elämän. Sanomisiani, käytöstäni, pukeutumistani mitataan uuden ympäristön arvostusten mukaan. Toimin aivan kuin ennen, saan kuitenkin uudenlaisia reaktioita vastaani. Ulkonäköni ei poikkea ruotsalaisesta ja kielitaitoni on sen verran hyvä, että minun usein oletetaan olleen vuotta pitempään täällä. Vaikka pystynkin hoitamaan asiani täällä, minun ja tämän kulttuurin välillä on jokin sumuinen vyöhyke, joka haittaa suunnistamistani.
Ruotsiin muutossa ei ole mitään eksoottista, suomen kieltä kuulee kaupungilla vähän väliä ja lähes kaikki kauppojen ruokapakkauksetkin ovat täysin samanlaisia Suomessa ja Ruotsissa. Täällä ei ole muuttoa pehmentävää suomalaisyhteisöä, joka ottaisi uuden tulokkaan vastaan, vaan valtava suomalaisvähemmistö, jonka olemassaoloa on vaikea edes nähdä, saati löytää siitä oma paikkansa.
sunnuntai 11. maaliskuuta 2007
Nuoruusmuistoja
Tämän aamun nostalgiat tarjosi elokuva Grease, 1970-luvun loppupuolen nuorisomusikaali. Onkohan missään 70-luvun teemapuistoa, jossa voisi ensin vuokrata asianmukaiset vaatteet, käydä teettämässä asianmukaisen kampauksen, osallistua Travolta-tanssikursseille, katsoa Saturday Night Feverin ja sitten juhlia aamuun kunnon diskomusiikin tahdissa? Niin - jos jaksaisi.
lauantai 10. maaliskuuta 2007
Kummallista puhetta

Ex-mallilta näyttävä Lena harppoo neuvotteluhuoneeseen polveen asti ulottuvilla saappaillaan, ruotsalaisittain blondatut pitkät hiukset valtoimenaan ja jää seisomaan pöydän viereen ja ilman esipuheita kajauttaa kysymyksensä. Pöydän ääressä istuvat kollegat nostavat katseensa papereista kohti korkeuksia.
- Mutta miksi hän on tuossa vielä isommassa huoneessa vaikka hän on vain yksi
Toinen pöydän ääressä istuvista kollegoista viittaa firman osakkaan huonetta kohti.
Piru näytti iskeneen mukavaan mieheen, ja Lena huomaa suunnitelmansa vallata neuvotteluhuone miehiltä epäonnistuvan. Hän kääntyy kannoillaan hiuksiaan heilauttaen, marssii ulos huoneesta, vilkaisee vielä suuremman neuvotteluhuoneen lasiovien läpi puhelimessa puhuvaa omaa pomoaan ja ohjaa alaisensa pienen pieneen neuvotteluhuoneeseen.
Jäin miettimään tilannetta, ja siinä käytettyä kieltä. Miksi-kysymyksellä tuskin pyrittiin huoneen valintaan vaikuttaneita tekijöiden selville saamiseen, pikemminkin sillä ilmaistiin, ettei uskottu hyväksyttävän syyn olemassaoloon. Viestiä ja sen perille menoa, siis asian hoitamista tärkeämpi tekijä oli vallan ja tilanteen hallinnan säilyttäminen itsellä, ehkä myös sen osoittaminen työpaikan hierarkiassa alempana oleville.
Kuvittelen, mitä jossain toisessa työpaikassa olisi tehty vastaavassa tilanteessa. Pyydetty anteeksi häiriötä, kerrottu ongelma ettemme löydä riittävän isoa neuvotteluhuonetta ja kysytty, voisimmeko saada tämän käyttöömme, ehkä he voisivat mennä kahden hengen huoneeseen. Silloin vain olisi pitänyt mennä hyvin nöyränä sitä ovea koputtelemaan. Silloin ei olisi pystynyt osoittamaan asemaansa organisaatiossa, vaan olisi pitänyt jopa laskeutua hetkeksi sitä alemmas.
Erot suomalaisten ja ruotsalaisten sananvalinnoissa kertovat, että puhumme ja olemme kiinnostuneita eri asioista. Kun Suomen televisiossa haastatellaan juuri voittanutta tai hävinnyttä urheilijaa, kysytään: ”Miltä nyt tuntuu”. Vastauksista päätelleen ruotsissa kysytään kaikilta mahdollisilta haastateltavilta vain miltä nyt tuntuu, koska vastaus alkaa niin usein sanoilla ”Det känns…” Kun poliitikoistakin tuntuu turhauttavalta, epäoikeudenmukaiselta tai jättehyvältä, mitä jää enää kansalle sanottavaksi? Mutta mehän olemmekin täällä kansankodissa kaikki samaa kansaa, ei ole politiikan kieltä tai asiantuntijakieltä. On vain kansankieli, niin, ja blattesvenska.
Minun ajattelussani dialogi on keskustelun kehittyneempi muoto, keskustelua kuitenkin. Johtuukohan Suomen karusta keskustelukulttuurista, ettei suomen kielessä ole paljoa sanoja eri tavoin keskustelemiselle, kuten englannissa on discussion, dialogue ja conversation. Miten ilmaistaan kirjakielellä savolaisen sanat: ”Kuha myö vua huastellaa”? Kelpaisiko käännökseksi "Meillä on menossa pieni juttelutuokio"? Minkä takia muuten suomalaiset puhuvat small talkista, sehän on juuri juttelua? Tosin ei ole kovin raflaavaa opettaa kansainvälistyville suomalaisille juttelutaitoja, siinä yhteydessä small talk on tosiaan parempi ilmaisu.
perjantai 9. maaliskuuta 2007
Se olikin totta mitä ulkona näin
Kevät on nimittäin jo Tukholmassa asti.
Kevättä ilmassa
Viime talvi oli ensimmäinen talvemme Tukholmassa, ja veti vertoja armottomuudessaan Helsingissä viettämälleni talvelle 1987. Tukholmassa lämpömittari ei mennyt alle 20 pakkasasteen, mutta pimeys, kylmyys, lapioimattomat jalkakäytävät ja katoilta putoilevat jääpuikot koettelivat. Ensilumen sataminen merkitsi loskaa jalkakäytävillä ja märkänä kiiltäviä katuja, eikä se tuonut minkäänlaista helpotusta pimeyden keskelle. Olin ennen nauttinut lumihiutaleiden putoilemisesta valkoiseksi maan peittäväksi harsoksi, täällä ensilumen rauhoittava vaikutus jäi kokematta. Aurinko näyttäytyi ensimmäisen kerran kuukausiin vasta huhtikuun alussa, maaliskuun hohtavat hanget olisi pitänyt lähteä kokemaan kauas kaupungista. Onneksi vietimme sentään edes yhden päivän laskettelemassa Flottsbrossa, joka on mainio perheille sopiva rinne lähellä Skärholmenia. Kärsivällisyytemme vuokravälinejonossa palkittiin hyväkuntoisissa rinteissä ja rennossa tunnelmassa.
torstai 8. maaliskuuta 2007
Hyvää kansainvälistä naistenpäivää!
Fundamentalistifeministien mielestä olen jäävi puhumaan naisasiaa, koska olen poikien äiti. Niinhän se on, tunnistan kyllä omat ajatuksenjuoksuni. En ole läheskään yhtä huolissani poikieni sijoittumisesta työelämään kuin mitä olisin tyttären kohdalla. Arkkitehdiksi opiskelevan bonustyttären mahdollisuudesta ottaa paikkansa työelämässä en ole niinkään varma. Jos hän löytää uraa tekevän miehen, käy helposti niin, että oma ura jää kakkoseksi, hän pienempipalkkaisena jää hoitamaan lapsia, vaihtaa paikkakuntaa miehen työn vuoksi, ja monet mahdollisuudet jäävät käyttämättä.
keskiviikko 7. maaliskuuta 2007
Ruotsi ja Suomi – yhtenäinen talousalue
Ruotsi ja Suomi muodostavat vahvan yhtenäisen talousalueen, jossa tavarat, palvelut ja ihmiset liikkuvat mutkattomasti. Totta, vienti ja tuonti vetävät, palvelujakin saa helposti naapurimaasta, ja ihmiset liikkuvat, ainakin suomalaiset Ruotsiin. Ruotsiin muuttokin hoituu helposti, siitä on todisteena lähes puoli miljoonaa suomalaistaustaista asukasta Ruotsissa.
Maksuliikenteen saman pankin sisällä luulisi olevan todella helppoa, mutta ei. Ruotsista on yhtä helppoa lähettää rahaa vieraaseen pankkiin Etelä-Afrikkaan kuin samaan pankkiin Suomeen. Pankkitilin käyttö onnistuu Ruotsissa samalla tavalla Internetissä kuin Suomessakin, tosin ohjelmat ja kirjautuminen ovat erilaisia, suoraveloitus on Autogiro ja se toimii, mutta taas hieman eri tavalla.
Kun henkilökortti on lompakossa, voi hankkia nimiinsä pankkitilin lisäksi kirjastokortin, Internet-yhteyden ja muita palveluja. Jos aikoo hankkia nykyaikaisen matkapuhelinliittymän, jossa samalla, kun avaa liittymän ostaa kuukausierissä maksettavan puhelimen, luottotietojen on oltava kunnossa. Järkevä ihminen suunnistaa siinä vaiheessa molemmissa maissa toimivan matkapuhelinoperaattorin myymälään, etenkin jos hän on edelliset kaksikymmentä vuotta maksanut samaan firmaan säännöllisesti ajallaan joka ikisen puhelinlaskunsa. Mutta kuinka ollakaan, liittymän avaaminen ei onnistu, kun ei ole luottotietoja viime vuosilta.
Ruotsin ja Suomen yhteinen talousalue voisi toimia paljon kitkattomammin, ja luulisi, että molemmissa maissa toimivilla isoilla yrityksillä on innostusta yhtenäistää järjestelmiä. Kenen etuja tämä nykyinen resurssien tuhlaaminen kahden järjestelmän ylläpitoon oikein palvelee?
tiistai 6. maaliskuuta 2007
Luokkaretkellä
Varmaan moni maahanmuuttaja voisi kertoa, miltä tuntuu pudota yhteiskunnan yläkerroksista jonnekin kauas työväenluokan alapuolelle. Kerran kuulin tarinan ministeristä, joka huomasi lentokentällä tutun näköisen siivoojan. Miehet tervehtivät, muistia virkistääkseen ministeri sitten kysäisi, missä miehet ovat aikaisemmin tavanneet. Siivooja vastasi: ”Kun vierailitte minun kotimaassani, otin teidät vastaan ulkoministerinä”.
Kirjailija Susanna Alakoskea on määritelty täällä Ruotsissa, että hän tulee suomalaisesta köyhästä työväenluokasta. Hän itse on käyttänyt omasta luokkataustastaan nimitystä ”underklass”, alaluokka. Kirjassaan Svinalängorna hän kuvaa elämää vuokrakasarmissa, jossa viina tekee ulkoisilta puitteiltaan siedettävästä elämästä helvetin. Työssäkin perheessä käytiin, suojatyökeskuksessa ja siivoamassa, työn tulokset vain valuivat saman tien kurkusta alas. Jos työn asema perheessä olisi ollut keskeisempi, tuskin olisimme saaneet lukea yhtä verevää kuvausta elämän luisumisesta jatkuviksi juomingeiksi, joissa lapset toisaalta pelkäävät ja näkevät nälkää ja toisaalta pitävät viimeistä järjestykseen viittaavaa piirrettä perheessä yllä.
maanantai 5. maaliskuuta 2007
Nimi miestä myöten
Radiosta tuli Aristoteleen kantapää, jossa professorit Jukka Kemppinen ja Urpo Kangas keskustelivat nimistä. Keskustelun loppuosassa miehet pääsivät puhumaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa Suomea vastaan vireillä olevasta jutusta, jossa vanhemmat katsovat, että heidän oikeuttaan perhe- ja yksityiselämän suojaan on loukattu, kun heiltä on evätty oikeus antaa lapselleen nimi Axl.
Herrat, tai ainakaan Urpo Kangas ei kertaakaan lausunut nimeä Axl, vaan hän puhui kirjainyhdistelmästä AXL. Axl-nimisiä lapsia on Suomessa kuusi. Perusteena miksi tältä seitsemänneltä pitää kieltää moinen nimi, Urpo Kangas esitti, että silloin häviää kokonaan oikeus Suomen viranomaisilta kontrolloida nimien antoa. Sitten voidaan hyväksyä vaikka kirjainyhdistelmä KVG. Kyseinen kirjainyhdistelmä on hänen itsensä lanseeraama kehotus katsoa asia Googlesta. Oli hauskaa kuunnella herrojen tirskuntaa argumentoinnin päätteeksi.
Iltalehdestä löytyi juttu pojasta, jonka nimeä Huima nimilautakunta ei aluksi olisi hyväksynyt. Tuntuu hassulta, että nimi Urpo on aivan sallittu, mutta vauhdikas Huima ja moderni, kansainvälinen ja suorastaan rokkaava nimi Axl eivät kelpaa. Alkaako ihmisten tasapäistäminen jo nimenannosta? Nimeä Axl ei voi pitää hyvän tavan vastaisena, sille on myös vaikea keksiä muuta merkitystä kuin nimi, se myös ääntyy niin kuin kirjoitetaan, ja jää varmasti mieleen, ainakin sen jälkeen kun nimen haltija on tarkentanut, että Axl ilman E:tä.
Lähdössä
Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...
-
Välillä pitää käydä shoppailemassa, jotta tietäisi mitä taloudesta puuttuu. Erityisen hyvin piilevät tarpeensa saa selville Lidlin vaihtuvan...
-
Valokuvatorstain 100. haaste on jo keväällä esitetty kesämyrskyhaaste. Nämä pilvet olivat vaikuttavat, mutta myrsky ei hyökännyt päälle, va...
-
Valokuvatorstaissa on teemana lämpö. Sitä oli vielä tallella noissa setsuurilimpuissa illalla kuvatessani.