maanantai 19. maaliskuuta 2007

Jalat irti molemmista maista

Viikonloppuna kävimme äskettäin Tukholmaan muuttaneiden ystävien luona. Uusi koti oli kaunis, saimme nauttia herkullista ruokaa, keskustelua riitti kaikesta mahdollisesta lähtien aikuistuvien lasten elämänvalinnoista aina pyöräilyyn Tukholmassa. Viimeksi mainittu on aina varma keskusteluaihe. Jos on vähänkin lajia harrastanut, niin anekdootteja läheltäpiti-tilanteista löytyy. Vaikka Tukholmassa on paljon pyöräteitä, sekä edessä aukeilevia taksinovia että päättömästi kaahailevia toisia pyöräilijöitä täytyy varoa herkeämättä.

Illan lopuksi pelasimme Tukholma-peliä, joka sitten paljasti täydellisen paikallistuntemuksen puutteen. Emme tienneet kujia, kirjailijoita, laulajia, slangi-ilmaisuja saatikka suosittua moottoripyöräilijöiden kokoontumispaikkaa. Tiedoksi vain, että ”Vad gäspar skorpan?”-kysymykseen vastataan sanomalla sen hetken kellonaika.

Kovin ohuen siivun olemme siis pystyneet omaksumaan ruotsalaisesta kulttuurista, eikä ihme. Enää emme kummastele yhtään satelliittiantenneilla omakielisiä kanavia illasta toiseen katsovia maahanmuuttajia. Olemme aivan samanlaisia. Olemme uskollisesti seuranneet TV Finlandista Suomen ajankohtaislähetyksiä, keskusteluohjelmia ja viime torstaina harmittelin, että suuren vaalikeskustelun takia Idols alkoi kohtuuttoman myöhään. TV Finlandin ohjelmavalikoima ei sisällä Big Brotheria, joten kaikkia turhia julkkiksia ei opi tuntemaan. Myös Suomen euroviisukarsinnat paljastivat, että musiikkielämän uudet trendit eivät kantaudu tänne lahden taakse.

Vaikka seuraan ahkerasti Suomen politiikkaa, niin vaalitulos oli yllätys. En olisi uskonut, että perussuomalaiset vielä Tony Halme – ilmiön laannuttua etenevät näissä vaaleissa. Sitä kansan syvien rivien parissa ilmenevää tyytymättömyyttä, joka kanavoituu perussuomalaisten kannatuksena, eivät ainakaan tänne Ruotsiin näkyneet ohjelmat välittäneet. Onneksi Timo Soini ei ole mikään mahdoton populisti vaikka taitaakin yksirivisten ilmaisujen käytön. Äänet perussuomalaiset keräsivät toreilta ja Internetin keskustelupalstoilta ihmisiltä, jotka eivät olleet lankapuhelimen äärellä, kun gallupista soitettiin.

Askel oikealle tapahtui samaa kaavaa noudattaen kuin Ruotsissa, jossa vaalien jälkeen kokematon pääministeri asetti kokemattomia ministereitä hallitukseen, ja siitäpä soppa syntyi. Toivottavasti kokoomuksessa ei lähdetä ministerivalinnoissa merta edemmäs kalaan, vaan katsotaan pätevyyttä ja kokemusta. Alkukangertelun vuoksi Ruotsin uuden hallituksen aloittamat poliittiset reformit lähtivät takellellen liikkeelle, ja moni jo katuu äänestyspäätöstään. Toisaalta Mona Sahlinin nykyisin johtamat sosiaalidemokraatit eivät nekään tunnu uskottavalta vaihtoehdolta ennen kuin puolueen täydellinen tuuletus on tapahtunut.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muutamia kirjoituksia nyt lukeneena voin vain todeta, että kuulostaa erittäin tutulta kaikinpuolin. Kuinka kauan olet täällä asunut?

-lea kirjoitti...

Kiitos kommentista, olemme asuneet Tukholmassa elokuusta 2005 lähtien. Entä itse, kun kuulostaa tutulta?

Anonyymi kirjoitti...

Muutin syksyllä tänne vaihto-opiskelemaan KTH:lle. Suomeen takaisin sitten kevätlukukauden jälkeen kun tentit ovat ohi.

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...