Joku ehdotti Suomeen perustettavaksi innovaatioministeriötä, joka pitäisi huolta huippuosaamisen säilymisestä maassa. Innovaatioiden toivossa aina jonnekin kaavaillaan klusteria, jossa muhisi jonkun alan kehitykselle hedelmällinen maaperä. Yksi tällainen innovaatioalusta on Pohjois-Ruotsiin kehittynyt autojen testausalan klusteri. Olosuhteet ovat otolliset, koska järvet jäätyvät kunnolla talvella ja vähälukuinen paikallinen väestö pitää suunsa kiinni näkemästään. Testpolis-klusterin kehittyminen ei ole kuitenkaan ollut mikään virkamiestyön taidonnäyte, vaan enemmänkin sattumien summa, on syntynyt kysyntä ja siihen on osattu vastata. Klusterissa tietty sisäänpäin lämpiävyys on hyväksi, etteivät ideat vuoda muiden käyttöön, toisaalta pitäisi seurata tiiviisti ympäristön muutoksia ja hallita asiakas- ja yhteistyösuhteita maailmanlaajuisesti. Dynaaminen klusteri imee alueelle alan osaamista, mikä houkuttelee uusia yrittäjiä ammattitaitoisen työvoiman äärelle, mikä taas houkuttelee lisää osaajia. Klusterin täytyy olla riittävän erikoistunut, jotta osaaminen omalla erityisalalla kehittyisi.
Olen ihmetellyt viime aikoina, miksi tietyillä aloilla ei ole tapahtunut mainittavaa kehitystä vuosisatoihin. Esimerkiksi keittiön pöytä pitäisi ottaa jossain klusterissa tarkemman kehittelyn alle. Haluaisin pöydän, joka pyyhkii itse itsensä ja vaihtaa väriä kauden ja tilaisuuden mukaan. Pöydän keskellä voisi olla lämpölevy, ja joku alue voisi myös pitää jäätelön kylmänä ja maitopurkin viileänä. Leipoessa pöydän pinnan saisi säädettyä kohotuslämmölle. Soitin olisi näppärästi pöytälevyn alla, muutakin viihdettä voisi olla saatavissa. Tulevaisuudessa aamun lehti luetaan pöydän pinnasta. Avaruuteen kyllä pääsee ja televisiota voi katsoa puhelimellaan, mutta keittiön pöytä edustaa edelleen keskiajan designia. Keskivertoperheessä keittiön pöytää käytetään päivittäin vähintään yhtä paljon kuin autoa, mutta missään ei ole keittiön pöytien testausalan klusteria.
Helsingin seudulle suunnitellaan huippuyliopistoa, joka yhdistäisi Teknillisen korkeakoulun, Kauppakorkeakoulun ja Taideteollisen korkeakoulun resurssit. Olisiko sittenkin toivoa, että tekniikan kehitys ja huonekaludesign löytäisivät toisensa? Toivottavasti pöytäpinnoiksi ei kuitenkaan valita Marimekon Unikkoa eri väreissä, vaikka kauppakorkeakoulun laskelmat ja markkinointigurut niitä puoltaisivatkin. Muumit voisin huoliakin. Ainakin jossain elämänvaiheessa pöytä, jonka pinnassa lempeä muumimamma huokaisee tyytyväisenä, kun lusikallinen on saatu onnistuneesti suuhun asti, olisi kova sana.
Yhdenlaisia innovaatioalustoja ovat myös vuokrakerrostalojen täyttämät lähiöt, joissa klusterien eduista osattomaksi jääneet ovat kehittyneet huippuosaajiksi työelämän ulkopuolella selviytymisessä. Varsinaisina piilaaksoina voi pitää pakolaisleirejä, kuten Beirutissa palestiinalaisten moninkertaisesti ylikansoitettua Bourj al-Barajneh´ia. Sukupolvesta toiseen aina vain ahtaammassa, ei maan kansalaisuutta, ei oikeutta työskennellä useimmissa ammateissa, ei minkäänlaisia mahdollisuuksia sosiaaliseen nousuun täydellisestä ahdingosta. Pienelle alueelle on syntynyt valtava pyssynkäsittelytaitoisten köyhien, toimettomien ja turhautuneiden miesten keskittymä, aina vain ahtaammalle ajettuna. Ne klusterit tuottavat oikeasti radikaaleja innovaatioita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti