lauantai 24. maaliskuuta 2007

Katseet Berliiniin


EU-täyttää 50 vuotta, ja Brandenburgin torilla pidetään sunnuntaina suuret juhlallisuudet asian kunniaksi. Päivän Dagens Nyheter käyttää tänään peräti seitsemän sivua juhlivan EU:n huomioimiseen eri perspektiiveistä. Minäkin kiinnostuin heti Berliinin tapahtumista, ja suosittelen kaikille 17 kuvan bildspelin katsomista DN:n sivuilta. Ihana Knut! Kerrankin EU-reportterit saavat käydä tekemässä jonkun hauskan jutun, josta kansa oikeasti on kiinnostunut.

Mikä siinä onkin, että vaikka EU:sta kertovia juttuja kuinka somistettaisiin piirroksin ja huomiota herättävin otsikoin, kuten tänään DN pääkirjoitussivuillaan hehkutti Rakastettua 50-vuotiasta, niin vaatii vesipuhvelin sitkeyttä kahlata niitä artikkeleja läpi. Joskus otan sellaisen "kai tässä on sivistettävä itseään" -asenteen, ja päätän tankata jutun läpi, mutta useimmin säästän itseäni. Elämä on tuonut ja tuonee jatkossakin riittävän määrän tylsiä tekstejä - myös EU:ta koskevia - eteeni ilman että vielä vapaaehtoisesti ja palkatta niitä lukisin.

Mutta löysin DN:stä aamukahvia juodessani kulttuurisivuilta myös kaksi mielenkiintoista artikkelia. Toinen kertoi naisista, jotka sotivat, taustana Sierra Leonen sisällissota. Toinen aamun ilahduttavista teksteistä oli essee muutama vuosi sitten kynä kädessään kuolleesta lähi-idän problematiikkaan perehtyneestä palestiinalaisesta intellektuellista Edward Saidista ja hänen postuumisti julkaistuista kirjoistaan. "Enemmistö on aina väärässä" sanoo Said.

Vaikka demokratia perustuukin ajatukseen eri mielipiteitä edustavien tahojen samanarvoisuudesta, jokaisella on vain tasan yksi ääni, niin silti aina löytyy niitä, jotka yrittävät vakuuttaa, että koska heillä on valta, he ovat oikeassa. Mutta heillä on vain valta, ja siksi pitäisi muistaa olla myös nöyrä. Kun sosiaalidemokraatit ovat kärsineet vaalitappiot sekä Ruotsissa että Suomessa ja kysytään mikä meni vikaan, niin parhaiten asiaa kuvaa mielestäni vaali-iltana kuulemani sana "vallantäyteys". Asiat arvioidaan ensiksi sen mukaan, mitä se merkitsee meille sosiaalidemokraateille, ja vasta tuon testin läpäisyn jälkeen pohditaan, mitä se merkitsee kaikille muille, jos sittenkään.

Ei kommentteja:

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...