perjantai 9. maaliskuuta 2007

Kevättä ilmassa

Marraskuussa Suomessa


Viime talvi oli ensimmäinen talvemme Tukholmassa, ja veti vertoja armottomuudessaan Helsingissä viettämälleni talvelle 1987. Tukholmassa lämpömittari ei mennyt alle 20 pakkasasteen, mutta pimeys, kylmyys, lapioimattomat jalkakäytävät ja katoilta putoilevat jääpuikot koettelivat. Ensilumen sataminen merkitsi loskaa jalkakäytävillä ja märkänä kiiltäviä katuja, eikä se tuonut minkäänlaista helpotusta pimeyden keskelle. Olin ennen nauttinut lumihiutaleiden putoilemisesta valkoiseksi maan peittäväksi harsoksi, täällä ensilumen rauhoittava vaikutus jäi kokematta. Aurinko näyttäytyi ensimmäisen kerran kuukausiin vasta huhtikuun alussa, maaliskuun hohtavat hanget olisi pitänyt lähteä kokemaan kauas kaupungista. Onneksi vietimme sentään edes yhden päivän laskettelemassa Flottsbrossa, joka on mainio perheille sopiva rinne lähellä Skärholmenia. Kärsivällisyytemme vuokravälinejonossa palkittiin hyväkuntoisissa rinteissä ja rennossa tunnelmassa.

Ennen kuin muutimme tänne, meitä varoitettiin Tukholman talvesta. Yksi ystävämme sanoi, että hän viettäisi talvet mieluummin Kiirunassa kuin Tukholmassa. Täällä pitäisi painua talviunille viimeistään jouluhulinoiden jälkeen. Takaisin ihmisten ilmoille voisi kömpiä huhtikuun alussa, kun terassikausi on jo taas lähtenyt käyntiin ja ihmiset nauttivat kevään valosta lämpölamppujen ja fleecefilttien alla.

Mistä sitten nautimme ensimmäisenä Tukholman talvena? Positiivisina kokemuksina mieleen ovat jääneet konsertit, teatterikäynnit ja treenaaminen kuntosalilla. Testasimme myös ahkerasti kaupunginosamme ravintoloita, ja kannoimme lähikaupasta kotiin tapaksia, susheja ja muita täällä niin jokapäiväisiä etnisiä herkkuja. Vaikka uuteen kotiin olisi voinut hankkia monenlaisia sisustusesineitä ja Tukholma on täynnä ostosmahdollisuuksia, saimme vain vaivoin kaiken välttämättömän hankittua. Televisioon ja nettiin kuluttamamme rahat sen sijaan eivät ole menneet hukkaan, ainakaan ajatellen niiden parissa kuluttamaamme aikaa.

Toinen talvi Tukholmassa on ollut ainakin tähän asti helpompi, lumi tuli vasta tammikuussa, pakkaskaudet ovat olleet lyhyitä ja aurinko on pilkahdellut tuon tuosta. Eksoottisimmista ruuista on uutuudenviehätys haihtunut, valmisateriat ovat vaihtuneet perusteellisesti valmistettuun kotiruokaan, ja muutama sisustusostoskin on tullut tehtyä. Tänä talvena olen varmempi kuin viime vuonna siitä, että kyllä se kevät lopulta tulee. Skåneen se on jo tullut, toisin kuin viime vuonna tähän aikaan.


Ei kommentteja:

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...