maanantai 5. maaliskuuta 2007

Nimi miestä myöten

Radiosta tuli Aristoteleen kantapää, jossa professorit Jukka Kemppinen ja Urpo Kangas keskustelivat nimistä. Keskustelun loppuosassa miehet pääsivät puhumaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa Suomea vastaan vireillä olevasta jutusta, jossa vanhemmat katsovat, että heidän oikeuttaan perhe- ja yksityiselämän suojaan on loukattu, kun heiltä on evätty oikeus antaa lapselleen nimi Axl.


Herrat, tai ainakaan Urpo Kangas ei kertaakaan lausunut nimeä Axl, vaan hän puhui kirjainyhdistelmästä AXL. Axl-nimisiä lapsia on Suomessa kuusi. Perusteena miksi tältä seitsemänneltä pitää kieltää moinen nimi, Urpo Kangas esitti, että silloin häviää kokonaan oikeus Suomen viranomaisilta kontrolloida nimien antoa. Sitten voidaan hyväksyä vaikka kirjainyhdistelmä KVG. Kyseinen kirjainyhdistelmä on hänen itsensä lanseeraama kehotus katsoa asia Googlesta. Oli hauskaa kuunnella herrojen tirskuntaa argumentoinnin päätteeksi.


Iltalehdestä löytyi juttu pojasta, jonka nimeä Huima nimilautakunta ei aluksi olisi hyväksynyt. Tuntuu hassulta, että nimi Urpo on aivan sallittu, mutta vauhdikas Huima ja moderni, kansainvälinen ja suorastaan rokkaava nimi Axl eivät kelpaa. Alkaako ihmisten tasapäistäminen jo nimenannosta? Nimeä Axl ei voi pitää hyvän tavan vastaisena, sille on myös vaikea keksiä muuta merkitystä kuin nimi, se myös ääntyy niin kuin kirjoitetaan, ja jää varmasti mieleen, ainakin sen jälkeen kun nimen haltija on tarkentanut, että Axl ilman E:tä.

Ei kommentteja:

Lähdössä

Grenoble syyskuussa Nyt ei vaan ehdi kirjoittaa, Tai ehtii kyllä, to do -listoja ja tekstiviestejä. Ei ehdi ajatella, vaikka päässä sur...